Reportage från Venla och Jukola

  • 3 jul 2024

image: Reportage från Venla och Jukola

Efter förslag från ungdomarna och en del jagande efter löpare så kunde vi från SMOL tillslut börja resan mot Finland och Venla och Jukola på fredagen den 14 juni. Vi började resan med tåg och sedan nattbåten över till Finland. Venla skulle starta på lördagen klockan 14 finsk tid. 

Jag (Kajsa) och damlagets lagledare Carina fick åka en särskild buss till arenan för att hinna till starten. Det visade sig dock att den så kallade express-bussen inte riktigt hade full koll. Så efter några u-svängar och dåliga vägval kom vi fram ungefär samtidigt som de andra som ändå hade stannat 30 minuter på vägen. Carina hämtade nummerlappar och jag fick skynda för att göra mig i ordning. 

Starten gick och efter sträckan kunde jag konstatera att de var mycket folk i skogen! De blev en del gång i början för det var svårt att springa om i skogen. 

Hanna växlades ut på andra sträckan och plockade hela 74 placeringar. Hanna tyckte de var roligt men det redan var mycket spår i skogen.

Lovisa sprang tredje sträckan och gjorde det stabilt. Lovisa blev till och med omsprungen av segrande Tove Alexandersson. 

Hannalina fick tackla den längsta sträckan men gjorde de galant och tog laget i mål på en 312:e plats av 1246 godkända lag!

Tjejerna var alla debutanter i den finska stafetten men även med stämplingen EMIT och orientering utomlands. De var tur att vi hade vår rutinerade lagledare Carina som hade koll på hur tävlingen fungerande. Vi tyckte de var mycket kul och siktar på ett lag även nästa år. 

Reportage Jukola

Till skillnad från damstarten var det inte alls stressigt för herrarna. Istället blev det en lång väntan innan Linus gav sig ut som första löpare, klockan 23:00, i den mäktiga masstarten om 1648 löpare. Linus, som hade varit sjuk en tid före Jukola, gjorde en mycket stabil insats och visade sig vara lagets "medellöpare" placeringsmässigt.

Från Eskilstuna OL hade Björn Winnerstam och hans son Emil, på kort varsel, ställt upp för att springa för SMOL. På den andra sträckan var det dags för Björn att ge sig ut. Björn fick troligen den mörkaste sträckan, men pannlampan behövdes nästan mest för själva kartläsningen.

Klockan 03:30 var det dags för Sixten att ge sig ut på den tredje sträckan. Trots lite sökande vid den 11:e kontrollen sprang han på lagets hittills snabbaste medeltempo!

Sträcka fyra löptes av Tomas Hjorth, han bestämde sig för att sova/vila i SMOLs tält vid arenan istället för att promenera de dryga fyra kilometerna enkel väg till rum med riktiga sängar vi hade hyrt. Det visade sig vara ett vinnande koncept då många placeringar plockades och Tomas stod för den bästa sträckplaceringen för SMOL med plats 256 av 1544 godkända lag.

På sträcka fem var det dags för Emil, som även han hade vilat i tältet under natten. Tyvärr mådde Emil inte så bra men kämpade sig igenom banan och blev godkänd! Han kunde därefter med gott samvete sova vidare i tältet tills det var dags att packa ihop för hemfärd vid lunchtid.

Efter lagets goda insats fick Magnus Ahlin revidera sin plan om sovtid och uppvärmning. Emil beräknades komma innan växlingszonen stängde inför omstarten. Med 10 minuter tillgodo sprang Magnus iväg på sin 13,2 km långa sträcka.

Robin hade kunnat sova ut och planera sin start som skulle gå i massomstarten klockan 09:00. På gott och ont var det många lag att haka på. Efter 30+ kontroller var sprang Magnus och Robin in på upploppet bara inom några sekunder från varandra! Det var en nervös promenad fram till utstämplingstältet, men där var båda godkända och därmed även laget.


 

Det blev sedan en spänd väntan på totalplacering då lag efter lag kom i mål som både varit med i omstarten och som precis hade klarat sig ut före den. I slutändan blev det en 672:a placering av 1403 godkända lag och framför allt, för alla, en erfarenhet rikare.

Tack Kajsa och Robin för att ni delar med er av era upplevelser. Kanske det blir ett lag i Venla och Jukola för SMOL även nästa år. Tjejerna verkar i alla fall fått mersmak.