SL2022 Nyheter

Dags för Swedish League-tävlingar!

21 OKT 2022 20:45

Dryga 2000 orienterare tävlar på Tosterön i helgen - nu stundar final i Swedish League!

Strängnäs-Malmby OL står som arrangör för Swedish League-tävlingar både lördag och söndag. Swedish League är elitserien för orienterare, den består av totalt 11 tävlingar i år och det är finalen som arrangeras strax norr om Strängnäs på söndag. Finalen avgörs som en jaktstart där den som leder efter 10 tävlingar startar först och då blir det den som först kommer till målet som har vunnit. Bland världseliten kommer vi att få se bland andra Tove Alexandersson och Gustav Bergman.

Det går att följa tävlingarna via webben (läs mer om livesändning HÄR) men självklart upplevs stämningen bäst på plats. På söndag är det start på arenan och efter en del av orienteringsbanan är det varvning på arenan så det finns möjlighet att se och heja på eliten! Läs mer om finalen HÄR.

På lördag arrangeras den näst sista deltävlingen och båda dagarna finns det möjlighet för alla att orientera.

Vi har 1100 föranmälda på lördag och 900 på söndag och räknar med många som anmäler sig på plats om det är bra väder. Utöver elitklasserna som tävlar i Swedish League finns det tävlingsklasser från 10 år till 85 och det finns möjlighet att på plats anmäla sig till så kallade öppna banor där den lättaste är knappt 2 km lång. Det går att komma och springa eller gå mellan 10 och 11.30 på lördag och mellan 11 och 12.30 på söndag.

På söndag är orienteringsbanan – mätt fågelvägen - 15,4 km för herreliten och 12,9 km för dameliten, för båda beräknar vi att segrartiden ska bli 83 minuter.

De tävlande kommer från 168 olika orienteringsklubbar, utöver Sverige, från Danmark, Norge, Finland, Storbritannien, Österrike, Israel, Hongkong, Ukraina och Serbien.

På arenan, cirka 5 km norr om Strängnäs på Tosterön har vi byggt upp en arena på en äng som vi lånar av markägaren. Där finns fler än 10 stora tält med bland annat sportförsäljning och marka. Vi har också duschvagnar och omklädning och vi har förberett för att kunna parkera 600 bilar. 

Helgen engagerar fler än 160 funktionärer, där många av Strängnäs-Malmbys medlemmar har arbetat med förberedelser sedan nästan två år. 

Hallå där Anna Stenström Jonsson, markansvarig

12 OKT 2022 09:32

Vi mötte Anna Stenström Jonsson på 25manna med mindre än två veckor kvar till Swedish League-tävlingarna

Anna Stenström Jonsson, du har ansvarat för mark- och jaktkontakter inför Swedish League-finalen, hur har det gått?

- Det har varit en lång process då vi haft kontakt med många fastighetsägare men det har varit roligt eftersom vi mötts av förståelse och positiva tillrop som "kul med lite rörelse i skogen".

Hur ser det ut med jakt i området – visst har älgjakten börjat?

- Vi har haft en bra dialog med både jakträttsinnehavare och kontaktpersoner för jaktlagen. Ola Larsson, Svante Stenström och Joel Planås är de som jag haft mest kontakt med och de har varit väldigt flexibla och tillmötesgående.

En del orienteringsföreningar har utmaningar när det gäller tillgång till mark, hur har det gått för er?

- Det är glädjande att kunna konstatera att SMOL generellt har mycket goda relationer till fastighetsägare och jägare i våra skogar. Fastighetsägarna i tävlingsområdet för Swedish League är Strängnäs kommun, Strängnäs stift, samt Ove Sjöberg, Eva Planås, Peter och Anders Gyllengahm. Det är också en av de privata markägarna – Ove Sjöberg och Eva Planås - som låter oss utnyttja Arena Fagerhult. Vi vill rikta ett stort tack till dessa generösa markägare!

Stort tack Anna och lycka till med tävlingarna den 22-23 oktober!

 

Sponsring från Lidl

29 SEP 2022 07:38

Lidl sponsrar markan på Swedish League-finalen i Strängnäs

Hos Lidl handlar du med sunt förnuft för hela veckan. Bakom detta ligger affärsidén: högsta kvalitet till bästa pris, som vi varje dag arbetar med själ och hjärta för att förverkliga.

- Vi brinner för att erbjuda dig ett sortiment där många svenska och ekologiska produkter samsas med utländska delikatesser och ett varierat utbud av varor för hela hemmet. Det ska vara roligt att handla, lagga och äta mat med Lidl! säger Amanda Dodoch Saliba, Distriktschef.

Hallå där - tävlingsledarna!

26 SEP 2022 07:53

Vi tar pulsen på tävlingsledarna Stig-Johan Wiklund och Ingegerd Lusensky mindre än en månad kvar till Swedish League-tävlingarna.

Har Strängnäs-Malmby OL arrangerat värdetävlingar tidigare?

SMOL var med och arrangerade 10MILA 2001, som då gick skogarna mellan Strängnäs och Mariefred. SMOL bidrog också, tillsammans med många andra klubbar, i arrangerandet av O-Ringen 1992. Tillsammans med Åkers IF arrangerade vi SM i Skidorientering 1985.

Det är alltså hög tid att en värdetävling arrangeras i Strängnäs igen konstaterar Stig-Johan.

Har ni några andra arrangemang under 2022?

Vi har inte några andra större tävlingsarrangemang under 2022. SMOL har dock en mycket aktiv verksamhet på olika fronter, till glädje för både våra egna medlemmar, orienterare i andra klubbar och den friluftsintresserade allmänheten i Strängnäs kommun. Några exempel är:

- Veckans bana - varje vecka erbjuds banor av tre olika längder

- Hittaut - SMOL driver konceptet Hittaut i alla kommunens tätorter (Strängnäs, Mariefred, Stallarholmen, Åkers styckebruk)

- Veteranorientering - SMOL arrangerar flera av Sörmlandsveteranernas orienteringar för daglediga

- Ungdoms-cup - SMOL arrangerar tillsammans med Södertälje-Nykvarn och OK Klemmingen enklare tävlingar för klubbarnas ungdoma

- Skolorientering - SMOL genomför varje år 3-4 dagar med skolorientering för kommunens högstadieskolor.

Berätta om arena och tävlingsområde, varför blev valet Fagerhult?

Vår arena, Fagerhult, ligger perfekt placerad centralt i tävlingsområdet. Det innebär att banläggarna kan erbjuda intressant orientering hela vägen från start till mål, och även relevant orientering i anslutning till varvningskontrollerna. Arenan möjliggör också ett kompakt arrangemang, med korta avstånd till parkering, start, dusch, etc. Tävlingsområdet bjuder på en attraktiv blandning av olika terrängtyper. Det finns höjdområden med inbjudande öppen och fin hällmarksterräng, men det finns också flackare områden med småskuren och detaljrik kartbild där ungskog begränsar sikten. I dessa områden har banläggaren för Swedish League skapat intressanta utmaningar för elitlöparna. 

Hur många funktionärer kommer ni att engagera under helgen 22-23 oktober?

Det går åt många funktionärer till en värdetävling. Vi har erfarenhet av två-dagarstävling i form av Strängnäsdubbeln och då har vi varit ca 60 personer. Nu närmar vi oss det dubbla.

I och med att vi har två starter, en för Swedish League-löparna och en för Strängnäsdubbeln går det åt flera än till en vanlig tävling. Trafik och transporter kräver också flera och vi har en ny funktion - elitservice - som innefattar karantän på lördagen. Några som arbetar intensivt veckan innan tävlingarna är Arenafolket, där är det mycket som ska byggas upp. Det är inte svårt att fylla upp till 120 funktionärer som alla kommer att ha en gul SMOL-väst på sig under dagarna förklarar Ingegerd.

Alla kanske inte har besökt Strängnäs tidigare, vad skulle ni rekommendera de tävlande att se och göra i Strängnäs?

1) Gå till vår vackra Domkyrka. De har öppet till kl. 16.00 varje dag. Magnifikt altarskåp fr 1400-talet, de berömda riksregalierna och allt annat i den imponerande byggnaden fr 1200-talet.

2) Flanera längs N Strandvägen och njut av Mälarens närhet och alla konstverk som är längs vägen. Gör en avstickare upp till Väderkvarnen och beundra utsikten därifrån. Fortsätt runt hamnen och Västerviken med folklivet där och gå ut på Visholmen.

3) Gå en promenad i de röda kvarteren och förflytta dig till 1600-talets Strängnäs. Många, fina gamla trähus bevarade.

4) Många trevliga restauranger i och precis nära centrum.

5) Gå från resecentrum upp på Långberget och kliv upp i Kungstornet, väldigt fin utsikt över stan.

6) Vill man göra längre utflykt är ju Mariefred med Gripsholms slott ett måste och Åkers styckebruk med sin gamla bruksmiljö.

Stort tack Stig-Johan och Ingegerd och lycka till med tävlingarna den 22-23 oktober!

Hallå där - Daniel Alneberg, banläggare

23 AUG 2022 07:51

Swedish League-finalen närmar sig med stormsteg och vi fick en intervju med banläggaren om vad som väntar de tävlande.

Hur känns det att vara banläggare för Swedish League tävlingen?

- Det känns ärofyllt att få lägga banor till de allra bästa orienterarna, och också ett stort ansvar, jag vill att de ska få de utmaningar de behöver och att de får rättvisa förhållanden och att de i alla fall inte ska behöva klaga på banorna eller för den delen kartan.

Kan du säga något om terrängen som väntar?

- Skulle säga att det är ganska blandad terräng. I vissa områden är det öppen och fin tallskog, andra delar blandad barrskog där vissa områden har begränsad sikt och löpbarhet. Det är även blandat med flackare områden med många detaljer och kuperade områden med lite färre detaljer. I stora delar av området tycker jag underlaget kan vara ganska jobbigt att springa i så jag är inte orolig att elitlöparna inte kommer få den utmaning de behöver av terrängen.

Hur har du som banläggare försökt att utmana deltagarna? 

- Även om området är relativt litet, åtminstone för den förkortade långdistansen, har jag försökt få till en del vägvalsproblem där rakt på kanske inte alltid är det bästa.

- Utöver det har jag försökt få till tempoväxlingar och riktningsförändringar, med en blandning av lite längre sträckor och korta sträckor med sämre sikt, löpbarhet och fler detaljer där den som inte är noggrann säkert kan komma att göra en del misstag.

Kan du ge några tips till löparna? 
- Kämpa hela vägen och var noggrann när sikten blir lite sämre

Vad vill du att de säger efter målgång?
- Vilken rolig, omväxlande och utmanande bana!

Stort tack till Daniel Alneberg, banläggare till finalhelgen på Swedish League!

Läs mer om Swedish League-finalen i Strängnäs HÄR.

Följ gärna swedishleaguestrangnas på Instagram och Facebook!

Samarbete med Ramirent

19 JUN 2022 08:00

SMOL samarbetar med Ramirent i Strängnäs på Swedish League-finalen

Ytterligare en samarbetspartner till Swedish League-finalen i oktober!

Ramirent sponsrar SMOL med elverk!

Ramirent din lokala maskinuthyrare

Läs mer och om Ramirent i Strängnäs HÄR.

Sponsring från Byggmax

17 JUN 2022 20:00

Byggmax sponsrar Swedish League-finalen i Strängnäs med byggvaror

BYGGMAX - MER ÄN BILLIGA BYGGVAROR.

Vår idé är enkel, vi erbjuder byggvaror med bra kvalitet till ett lågt pris till både hemmafixare och proffs.

Kvalitetsprodukter för både små och stora byggprojekt.
Förmånliga priser både online och i butik.

✓Brett sortiment ✓Snabb leverans ✓Kända varumärken.

Byggmax i Strängnäs hittar ni HÄR.

Umara sponsrar Swedish League-finalen

07 JUN 2022 10:53

Umara sponsrar de tävlande med vätska på Swedish League-finalen i Strängnäs

Umara tar fram idrottsnutrition och utbildar i hur det går att nå den högsta potential som idrottare. Umara kommunicerar direkt genom digital utbildning i form av podcast, videos och artiklar men även underbara ambassadörer. Med hjälp av vetenskap, erfarenhet från idrottare och egen förmåga att väva ihop teori med praktik, utvecklar Umara optimerad idrottsnutrition för att hjälpa idrottare att prestera på sin individuella topp. Alla kan ta sig upp till nästa nivå där nutritionen är ett av många viktiga verktyg.

På Swedish League sponsrar Umara de tävlande med vätska.

Läs mer om sportdrycken HÄR.

Läs mer om Umara HÄR.

Sparbanksstiftelsen Rekarne

29 APR 2022 19:14

Strängnäs-Malmby OL får stöd av Sparbanksstiftelsen Rekarne för Swedish League-finalen

Sparbanksstiftelsen vill vara en positiv kraft i samhället. Att bry sig om sin hembygd är en del av Sparbankens historia. Därför tar de en aktiv del i samhället, både på egen hand och i samverkan med Sparbanken Rekarne. Enligt stadgarna ska Sparbanksstiftelsen främja sparandet i Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Stiftelsen ska även främja näringsliv, forskning/utbildning, idrott och kultur. Det görs genom att lämna anslag till projekt inom dessa olika områden. Sedan stiftelsens bildande 1996 har anslag för över 200 miljoner kronor delats ut.

Strängnäs-Malmby OL får 20 000 kr från Sparbanksstiftelsen i projektstöd för Swedish League-finalen.

 - Sparbanksstiftelsen ger oss stöd även för Hittaut och det är glädjande att vi kan ge dem synlighet även på Swedish League, säger Thomas Pettersson, marknadsansvarig för arrangemanget.

 Läs mer om Sparbanksstiftelsen HÄR.

Läs mer om Swedish League HÄR.

Träningspaket inför Swedish League

20 APR 2022 18:34

Nu finns det träningspaket i för Swedish League relevant terräng utanför Strängnäs

Vi erbjuder träningspaket med en långdistans- och en medeldistans på
relevant karta inför avslutningen av Swedish Leauge 2022 i Strängnäs.

Träningspaketet erbjuds under perioden

  • 1 maj – 15 augusti samt
  • 1 september – 18 september

Övrig tid är träningspaketet ej tillgängligt på grund av jakt i området.

Läs mer och beställ kartor HÄR.

Swedish League i Strängnäs!

05 APR 2022 07:28

Den 22-23 oktober arrangerar klubben Swedish Leaguefinalen i orientering. Hela Sverigeeliten och delar av världseliten väntas hit. Vi behöver så många funktionärer som möjligt. Kom med på en stor upplevelse!

Samtidigt som vi ska arrangera Swedish League kommer vi att arrangera publiktävlingen Strängnäsdubbeln både lördag och söndag.

Plats är Fagerhult ute på Tosterön. Stig-Johan Wiklund är tävlingsledare och jag Ingegerd är bitr. tävlingsledare.

Nu vill vi ha din anmälan som funktionär. Skriv till sl2022@smol.se och anmäl intresse.

 

En del av er i klubben är redan kontaktade och har tackat ja till en syssla. Ni behöver inte anmäla er igen. Men vi behöver vara ca 120 funktionärer på en massa olika sysslor under dagarna två.

Så anmäl intresse och skriv gärna om du är intresserad av något särskilt område att funktionera inom, om du kan vara med hela helgen, en av dagarna eller några timmar - allt är välkommet!

Vi gör en bruttolista med intresserade och kommunicerar sedan om vad du/ni vill göra.

Det här blir en stor uppgift för klubben. Så kul om du/ni vill vara med och göra en insats och ha väldigt roligt samtidigt.

Varma hälsningar

Ingegerd Lusensky, biträdande tävlingsledare

Utbildning i IT-administration inför Swedish League

11 JAN 2022 22:20

Ett 10-tal alerta SMOL-are har under helgen 8-9 januari, drillats i IT-tävlingsadministration av Mattias Eklund från Ockelbo. Utbildningen innefattade administration för orienteringstävling, från förberedelser till genomförd tävling.

Söndagens träning registrerades som tävling i Eventor. Momenten ”Före tävling” och ”Under tävling” i OLA-programmet gicks igenom steg för steg under lördagen. Den som någon gång testat OLA-programmet, vet att det gäller att hålla tungan rätt i mun.

2022-01-09 Ola 02.jpg

På söndagen var det dags att använda det inlärda i praktiken. Tävlingsdeltagarna, som endera inte visste att de var anmälda, var anmälda i fel klass, med fel SI-pinne eller inte alls anmälda, strömmade till och visste inte riktigt vad som gällde. Felen var medvetet upplagda för att utbildningsdeltagarna skulle få möjlighet att träna på olika scenarier. Utöver detta upptäcktes ett fel när tävlande med startstämpling visade sig få minustider. Felet berodde på att startenheten var registrerad med sommartid. Allt kan hända vid en orienteringstävling och utbildningsdeltagarna visade att de kunde hantera och rätta till både det ena och det andra, lugnt och med glada miner.

2022-01-09 Ola 03.jpg

Utbildningen avslutades med utvärdering och diplomutdelning. ”Jag tycker att jag har lärt mig vad OLA är och vad man kan göra i det”, ”det var väldigt lärorikt och roligt” var några av deltagarnas omdömen.

2022-01-09 Ola 04.jpg

Förste deltagaren i mål intervjuades av ”tävlingens” speaker, som introducerats i speakerstöd och förvarning.

/Kerstin Alneberg Stensson

SMOL arrangerar finalen i Swedish League 2022

24 SEP 2021 21:47

Nästa år, den 22-23 oktober, kommer SMOL att arrangera finalen i Swedish League. Swedish League är orienteringsligan för Sveriges bästa seniorer och juniorer.

Det betyder att alla stora stjärnor inom orientering kommer att vara i Strängnässkogarna den helgen. Det är ett stort arrangemang som Jocke Wiklund är tävlingsledare för. SMOL har inviterats att göra studiebesök på årets final den 23-24 oktober i samband med "helg utan älg" som arrangeras på Gotland.

Vid SMOL:s huvudfunktionärsträff nu i veckan visade det sig att 6-7 personer har möjlighet att åka till Gotland den helgen (Jocke, Ingegerd, Kerstin, Jan-Erik, Dagge, Monica och kanske Joel). Det vore intressant om fler SMOL:are har lust och tillfälle att se tävlingarna på plats och skapa sig en bild över vilket arrangemang vi ska genomföra. Vi räknar med att det kommer behövas ca 120 funktionärer till arrangemanget. Funktionärsträffen gästades av SOFT:s arrangemangscoach Roland Nilsson via länk.

Det går utmärkt att delta i "helg utan älg" och sedan titta på Swedish League-eventet.

Om du är intresserad av att åka med anmäler du ditt intresse till Ingegerd Lusensky lusenskyingegerd@gmail.com eller 070-393 96 12.