Swedish League 2022

Swedish League och
Strängnäsdubbeln 2022

Strängnäs-Malmby OL arrangerade två Swedish League-tävlingar och Strängnäsdubbeln den 22-23 oktober. Swedish League är elitserien för orienterarna, den bestod av totalt 11 tävlingar 2022 och Strängnäs-Malmby arrangerade deltävling 10 och den avslutande finalen med jaktstart.  Söndagens bana mätte 15,4 km för herreliten och 12,9 km för dameliten.

Gustav Bergman, OK Ravinen, gick ut med tre och en halv minuts ledning på den avgörande jaktstarten och i mål var han 13 sekunder före tvåan Simon Imark, Tullinge SK.


Gustav Bergman skriver autograf.

Tove Alexandersson startade jaktstarten med ett försprång på 32 sekunder till Lisa Risby. Sedan följde Sara Hagström 1.04 efter och Karolin Ohlsson 1.36 efter. Järlas Karolin Ohlsson lyckades spurta till sin fjärde raka totalseger i Swedish League fem sekunder före Tove Alexandersson, Stora Tuna OK.


Karolin Ohlsson skriver autografer.

Båda dagarna arrangerades även Strängnäs-dubbeln med tävlingsklasser från 10 till 85 år och på plats öppna banor.

De tävlande kom från 168 olika orienteringsklubbar, utöver Sverige, från Danmark, Norge, Finland, Storbritannien, Österrike, Israel, Hongkong, Ukraina och Serbien.


Stig-Johan Wiklund välkomnar och Gripens musikkår spelar fanfar.

Tävlingsledarna Stig-Johan Wiklund och Ingegerd Lusensky berömmer alla funktionärer som bidrog på olika sätt till en stor orienteringsfest:

- Vi hoppas att ni under helgen kunde suga åt er och tanka energi av den störtflod av positiv respons som oavbrutet kom från alla håll - från motionärer såväl som världselit!

Stig-Johan kompletterar med ett mail han fått från Robert Rylander, Stockholms OK "Tack för ett kanon arrangemang! Allt var exemplariskt; Parkering nära och organiserat tom utlagt sågspån om vädret blivit sämre, fin marka, nära till start, fin terräng, trevliga banor, dusch nära, trevliga och glada funktionärer. En annan mycket trevlig sak var att alla funkisar hade en fin väst med namn på, Faktiskt första gången jag sett det. Klubbjacka ofta men aldrig väst. Ni ska vara mycket stolta över ert fina arrangemang!!  Jag tackar och bockar!! 

Arenan byggde vi på en äng, vid Fagerhult på Tosterön, en äng som vi lånade av Ove Sjöberg och Eva Planås. Där fanns fler än 10 stora tält med bland annat sportförsäljning och marka. Vi hade också duschvagnar och omklädning hos Maine och Tage Nyström. Vi förberedde för att kunna parkera 600 bilar, Ove Johansson utvecklar:
- Många var de som spontant kom fram och berömde planeringen med två infarter, utan köer. Det blev nog några sömnlösa timmar för vissa när det började regna veckan före tävlingen. Så mycket mer regn hade vi nog inte klarat. Nu blev det bra utan några fastkörda bilar eller andra problem och vi klarade parkeringen utan att bekosta dyra bussar från Strängnäs. En stor mängd parkeringsvakter gjorde även att det flöt på utan köer och strul. Det var ett nöje att jobba som parkeringsvakt!


Dimman lättar över parkeringen.

Våra stolta funktionärer fick ta emot mycket beröm för allt vi förberett; banläggning, arenan, dusch, parkering, karantän (på lördagen i Tosteröskolan), elitservice, start, marka, IT & teknik. 

- Att vara tävlingsledare för Swedish League innebär en väldig massa arbete. Men vilken energi-boost det är när man tillsammans med 150 klubbkompisar fixar det - och överträffar alla förväntningar! sade en stolt Stig-Johan Wiklund dagen efter.

Banläggningen kräver många timmar och arbetet med banläggning började för mer än ett år sedan, Daniel Alneberg summerar:
- Ja, det blev faktiskt en succé på Swedish League-finalen, eller som en av H21-deltagarna sa om lördagens medeldistans: - årets bästa bana! Då känns det ändå värt de timmar som är nedlagda. Fast utan alla andra klubbkompisar och framför allt för mig mina banläggarkollegor Jan-Erik och Hampus nedlagda jobb hade det inte fungerat.

Tävlingarna livesändes på webben, lördagens sändning finns att se HÄR och söndagens sändning HÄR.

Axel Granqvist sprang söndagens bana med kamera och har kompletterat filmen med sin GPS-rutt, kolla gärna så får ni en fin upplevelse av terräng och arena i ett vackert oktoberväder. LÄNK HÄR.

Ekonomiansvariga Kerstin Alneberg är nöjd:
- Alla mina önskningar slog in! Toppenfint oktoberväder, parkeringen höll, tekniken fungerade, både motionärer och elit var fascinerade av kartan, terrängen och banorna. Att det uppstod diverse oväntade situationer, som att frenetiskt behöva torka dataskärmar med toalettpapper när den frusna kondensen i tälttaket började tina, förtog inte den goda stämningen i sekretariatet. Det går inte att med ord förklara hur mycket jobb som ligger bakom ett sånt här arrangemang. Belöningen för massor av ideella arbetstimmar är arbetsglädjen tillsammans med klubbkompisar och såklart att själv få delta när andra arrangerar.


Per Forsberg var speaker.

Mats Fryxell, Tullinge SK, skrev på Facebook:
- Idag lyckades jag missa 5:e kontrollen trots att jag sprang rakt över den. Fascinerande när man studerar GPS trackingen efteråt! Lyckades även stämpla vid sista kontrollen samtidigt som Tove Alexandersson och Karro Ohlsson som spurtade om segern i Swedish Leauge! Grattis Karro till segern och till Simon Imark för 2:a platsen i H21! Kul att få springa i gamla tassemarker ”hemma” i Strängnäs. Fantastiskt arrangerat av Strängnäs Malmby OL! Bravo!

Annica Sundeby, Centrum OK, skrev:
- Mycket stolt över min mamma som var en av två tävlingsledare vid Swedish Leauge-finalen i två dagar i Strängnäs. Över 150 funktionärer gjorde ett kanonjobb när eliten gjorde upp över tuffa banor och vi övriga 1000 löpare fick en fantastisk helg. Magiska D40-banor båda dagarna. Toppenslut på säsongen.

Terrängen där det tävlades ägs av Ove Sjöberg och Eva Planås, Peter och Anders Gyllengahm, Strängnäs Kommun och Strängnäs Stift. Det fanns löpare som hade en viss fördel av hemmaterräng. Utöver ovan nämnda Mats Fryxell, även Agneta Eriksson.

Agneta Eriksson, OK Kolmården, skrev på Facebook:
- Vilken lyckad avslutning på orienteringsåret! En frostig, men vacker söndag morgon på Lilla Rullingen med utsikt mot tävlingsterrängen. Musikkåren Gripen som tog emot på arenan. Jaktstart från arenan med världsstjärnor. Det var känslosamt att få tävla i skogen där jag växte upp, då fanns ingen karta i området. Tack för fint arrangemang Strängnäs-Malmby OL.


Att många var nöjda och ville vara kvar på arenan märktes inte minst vid markan, som var välbesökt även efter tävlingens avslut.


Arenan på Fagerhult lämnat vi tillbaka som den var innan.

Moa Gustafsson (woasfoto) skrev:
- Nu är galleriet uppdaterat med bilder från Swedish League finalen! Årets sista orienteringstävling är avgjord och det är med ett vemod i kroppen jag lämnar Strängnäs. Tack orienteringssverige för i år, saknar er redan! Länk HÄR

LÄNK till fotograf Lars Rönnols album på Facebook

Länk till SMOL:s egna foton från lördagen

Länk till SMOL:s egna foton från söndagen

Stort tack till alla våra samarbetspartners – utan er hade vi inte lyckats!