Sommarlandssprinten – en blöt historia

  • 16 jun 2024

image: Sommarlandssprinten – en blöt historia

Även i år blev det en traditionsenlig resa till Kinnekulle- och Sommarlandssprinten utanför Skara. Totalt 27 SMOL:are var på plats.

Utsikt från Öglundastugan mot Flämsjön. Stugan har egen badbrygga och roddbåt.

Fredag den 7 juni styrde några SMOL:are kosan mot Skara. Linda, Jakob och Gösta samt familjen Falk tog sikte på IK Gandviks mysiga klubbstuga, Öglundastugan, vackert belägen vid Flämsjön. Familjen Alneberg körde med husvagnen och tog sikte på campingen vid Axvall där Kinnekullesprinten skulle avgöras. I år gick Kinnekullesprinten nämligen inte på Kinnekulle utan i det lilla samhället Axvall öster om Skara. Det gjorde att det blev närmare till Öglundastugan.

Vi åkte på slingriga vägar genom ett böljande och vackert sommarlandskap med hundkex i vägkanterna. Vägen blev bara mindre och mindre men till slut kom vi fram till Öglundastugen. För familjen Falk var det första gången och de hittade också utan felkörning. Vi åtta som anlände redan på fredagskvällen sov gott och utanför fönstret visade sig två ekorrar lagom till frukost.

Tältet var bra att ha när det regnade.

Efter frukost och sovmorgon slappade vi och packade för avfärd till Kinnekullesprinten som skulle avgöras med två etapper i det lilla samhället Axvall. Vi åkte på den slingriga vägen igen och väl framme på arenan hade Daniel satt upp vimpel och klubbtält och fler SMOL:are anlände. Totalt var det 20 st som sprang. Sprint är sprint och intensivt. Det gäller att stämpla vid rätt kontroller och att komma ihåg att tömma sin pinne innan start annars kan den bli full. Gösta blev inte godkänd förra året men tog revansch i år och vann sin klass sammanlagt. SMOL nämndes i speakern när ungdomarna sprang. Kul att höra. Banorna var kluriga men ungdomarna var skickliga och snabba. Etapp 1 var mer i skogen och etapp 2 mer i villaområdet. Regnet sparade sig till etapp två men då blev det vått och kallt. Bra att vi hade tält.

Starten för etapp 2 var inne i ett villaområde.

Efter tävlingarna åkte bilarna till Öglundastugan och nu blev vi några fler men det gick bra att tränga ihop sig. Köttfärs stektes och det hackades i köket till kvällens tacobuffé. Några badade innan gemensam middag. Regnet fortsatte så vi åt inomhus men barn och ungdomar tog på sig regnkläder och körde 15 ute efter maten. Tradition är tradition och det finns regnkläder. Skönt att se att både yngre och äldre ungdomar trivs så bra tillsammans.

Ungdomarna spelade ett spel tillsammans där alla var med inne i samma spel.

Hämtning av biljetter och nummerlappar för söndagens sprint på Skara Sommarland. Tidig start och tidig avfärd som vanligt. Innan klockan 8 på morgonen hade vi lämnat stugan men tillsammans hann vi koka gröt, ägg och kaffe och äta frukost, packa och städa. Tack vare bra planering och gott samarbete så gick det smidigt.

Inget regn än men prognosen såg inte så lovande ut. Glada miner trots tidig morgon. Solen sken och vi sprang våra banor men mot slutet av tävlingen öppnade sig skyarna och det var inget varmt regn. Kallt med inslag av hagel. Sommarlandet lockade inte så det blev tidig hemfärd för de flesta men vi fick springa roliga banor inne på Sommarlandet.

Sprintkarta över Skara Sommarland för de som sprang vanlig tävlingsklass.

Spegelvänd karta med annan färgsättning för deltagarna i Extravaganza.

Många av våra ungdomar var modiga och provade den kluriga klassen Extravaganza. Då vet man inte vad som väntar men klurigheter utöver det vanliga och vattenhinder utlovas i inbjudan. I år var kartan spegelvänd. Gult på kartan var blått. Grönt var violett. Vissa kontroller krävde att man simmade till en ö. Det blev med andra ord vått och vattnet var inte så varmt. Kul utmaningar tyckte de som sprang.

Efter en intensiv och kul helg tillsammans styrdes kosan hem mot Strängnäs igen. Nästa år tar vi nya tag och hoppas på varmare väder inne på Skara Sommarland.

Resultat

Kinnekullesprinten etapp 1: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=44855&eventRaceId=46468&organisationId=252

Kinnekullesprinten etapp 2: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=44855&eventRaceId=46469&organisationId=252

Sammanlagt: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=44855&eventRaceId=46469&overallResults=True&groupBy=Organisation&organisationId=252

Sommarlandssprinten: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=44509&organisationId=252