Reportage från Vasaloppsveckan och Färnäs bygdegård 2024

  • 10 mar 2024

image: Reportage från Vasaloppsveckan och Färnäs bygdegård 2024

Nu är Vasaloppsveckan över för i år. På plats på SMOL:s boende i Färnäs fanns Dag Sundin och tog hand om SMOL:s Vasaloppsåkare. Här kan du läsa ett reportage från Dags horisont.

På torsdag förmiddag åkte jag emot Färnäs, där klubben haft sin hemvist de senaste 25 åren. Jag gjorde i ordning rummet med madrasser och hängde ut en gammal klubbflagga så våra medlemmar kunde hitta in.

Första loppet var Vasaloppet 30. Där åkte Magnus och Jakob Sterner samt Elin Krona med kompisen Mia.

Fina spår i Läde. 

Olle och jag träffades i Läde där vi gjort i ordning med klubbflagga, det blev fint. Där stod vi och hejade iklädda regnställ och stövlar. Skitväder för oss som stod bredvid men spåren var fina.

Elin Krona efter målgång.

Nästa lopp var TjejVasan på lördagen där Linda Sterner åkte från oss i Färnäs. Då var vädret mycket bättre men fortfarande blött i snön. Hoppas SMOL kan ha fler åkare nästa år i båda loppen.

På söndagen var det Öppet spår och SMOL hade 4 åkare till start; Olle, Jenny, Staffan och Jim. Elin och jag supportade Olle från Vasslan till Mora med vätska och Enervittabletter, det var jätteskoj.

Jim var den som fick åka buss från Hökberg så repet tog honom men han berättade att han hade lärt sig mycket under dagen och vet nu vad han skall träna på inför nästa år. Bra kämpat Jim!

Söndag eftermiddag åkte jag hem till Strängnäs igen men vi hade nytt folk på plats i Färnäs igen. På måndagen åkte Håkan Bern Öppet spår 90 km och Ossian och Jesper Haglund åkte Öppet spår 45 km med start i Evertsberg.

Under Halvvasan på tisdagen hade SMOL ingen startande som bodde i Färnäs, tanken var att Erik skulle starta men han var lite krasslig.

På torsdag morgon åkte Erik och jag till Färnäs igen. Vallning av skidor på hemmaplan och sedan plockades nummerlappar ut inför fredagens StafettVasa. Lagen vi hade på plats var SMOL:s elit bestående av Lovisa, Hanna, Linus, Jonathan och på sista sträckan Hannalina samt SMOL:s veteraner med Thomas P, Håkan J, Lotta, Anna SJ och på slutsträckan undertecknad. Hur det gick i kampen mellan lagen kan man se på vasaloppet.se, säger jag ödmjukt.

Thomas, Jonathan, Linus och Fredrik redo för NattVasan.

Som om det inte räckte med att åka StafettVasan så hade SMOL 4 st som åkte NattVasan 30, Jonathan, Linus och Thomas samt även ordförande Fredrik Lundström som ville åka något och inte bara köra bil. Christofher R körde också NattVasan 30 och han bodde i sin husvagn i Moraparken. Här hade vi också Jenny och Lisa H som körde NattVasan 90 men de bodde inte i Färnäs.

Vasaloppet söndagen 3 mars. Åkare som bodde i Färnäs var; Håkan B som körde sitt 10:e lopp, Jan Rundbom som körde sitt 20:e lopp, grattis till det, samt Erik Jonsson, Alexander Garin Folkegård och Marcus Peterson. Hur gick det då? Det var blött och lite mera blött. Erik missade starten (det var en del strul i trafiken på grund av leriga parkeringar), han skulle starta i led 2, men nu blev det start från sista led! Han sprang sista 6 km till start och kom iväg kl. 8:30, det tog nästan 2 timmar uppför backen och han fick bindningen söndertrampad på väg till Smågan. Fick ett par skinsskidor istället för sina ”blanka” skidor, sedan fick han byta skidor i Risberg till några som passade lite bättre. Han fick i alla fall en ny erfarenhet och nu vet han hur det känns för oss som har startat lite längre bak.

Vi hade ju flera SMOL-åkare som bodde på annat håll, se vasalopet.se

Parkeringen i Oxberg.

Tror det var ett riktigt tungt Vasalopp i år.

Till sist så tycker jag att det vore skoj om våra ungdomar i klubben kunde utmana sina föräldrar till nästa års Vasaloppet 30 och Tjejvasan. Vi kanske kan få till några nya namn i StafettVasan till nästa år, två lag räknar jag med, veteraner och elit (ungdom).

Alltid lika roligt att finnas på plats i Mora under Vasaloppsveckan.  Med vänlig hälsning Dag Sundin.

Tack Dag för att du delar med dig av dina upplevelser och för att du är på plats och hejar på oss SMOL:are under veckan. Jag bodde i Färnäs för första gången i år och kan varmt rekommendera boendet. Jag sov bra och det var dessutom trevligt sällskap på plats. Smidigt att kunna värma mat i köket och att kunna ta en skön bastu efter skidåkningen, hälsar Linda Sterner.