O-event 2023 med Sörmlands ungdomar

  • 20 nov 2023

image: O-event 2023 med Sörmlands ungdomar

Varje år den andra helgen i november arrangeras O-event i Borås. Det innebär tre sprinttävlingar under en helg. Helgen inleds med Sprint by Night på fredagskvällen, på lördagen Downhill och på söndagen avslutas helgen med en Zoosprint.

Tävlingarna ordnas för alla klasser från U2 till HD80. I samband med det brukar Sörmlands orienteringsförbund ordna ett läger för ungdomar från 13-20 år. Ett gäng ungdomar från Sörmlands alla klubbar bor, äter, tävlar, umgås och gör olika aktiviteter tillsammans. I år hade de bokat en stor buss så det här året blev även resan ned gemensam. Från SMOL deltog fem ungdomar (Oscar Lenell, Sixten Wallin, Hannalina Haraldsson, Linus och Lovisa Hallenek) och en ledare (Jenny Hallenek), vilken var jag.

Klockan 13 på fredagseftermiddagen avgick bussen från Strängnäs och tog sig sedan vidare först till Eskilstuna och sedan till Nyköping. I bussen hördes glada uppspelta röster från ungdomarna. Några har varit med förr och även träffats på Riksläger och USM och vänskapsband har knutits och det märks att de tycker det är kul att ses igen. Stämningen var på topp. Bussen fortsatte sin resa mot Borås medan regnet smattrade mot rutorna och mörkret sänkte sig över vidderna.

Väl framme i Borås hade regnet lugnat ned sig och det småduggade bara lite. Drygt 2000 orienterare samlades på Borås stora arena för att sedan ge sig ut med pannlampor i Boråskvällen. Det blev en sen kväll innan vi anlände på skolan där vi skulle bo. Alla började genast flytta på bord och stolar för att hitta sig en sovplats på golvet i den stora salen. Till sist bortåt midnatt var det släckt och tyst.

Lördagen bjöd på uppehållsväder och även denna gång samlades dryga 2000 orienterare på Borås Arena. Ur högtalarna kunde vi helt plötsligt höra Linus Halleneks röst. Han blev intervjuad av speakern som undrade hur gårdagen gått och hur planen var för dagen. Till starten var det mycket uppför så alla blev uppvärmda innan de gav sig ut på sina banor nedför berget. Alla i vårt gäng hittade sina kontroller med godkänt resultat.

Senare på eftermiddagen när alla hade duschat, ätit och hunnit återhämta sig en stund, delades ungdomarna in i fem olika lag för att skickas ut på olika uppdrag i Borås centrum. Ju fler utförda uppdrag med godkänt resultat desto fler poäng. De flesta uppdrag går ut på att hitta en speciell plats eller staty i staden och sedan göra ett uppdrag på platsen.

På söndag förmiddag var det sedan dags för sprint på Borås Zoo. Denne gång samlades drygt 3000 orienterare för att tävla i alla möjliga klasser. Lite kluriga banor att hitta sig fram mellan de olika djurinhägnaderna. Denna gång blev det en hel del felstämplingar i diverse klasser. Sörmland fick en totalvinnare på O-event. Emil Öberg från Nyköping tog hem segern i H10 klassen. Trötta ungdomar och ledare satte sig slutligen i bussen på väg hem igen uppfyllda av helgens alla skratt och härliga gemenskap.

Tack Jenny Hallenek för reportage. Nästa år kanske det blir fler SMOL:are som hänger med. Det låter kul.