Ungdomslaget vann över lag rutin

  • 10 okt 2023

image: Ungdomslaget vann över lag rutin

När årets 25manna avgjordes i skogarna runt Lida friluftsgård utanför Tullinge hade SMOL två lag på startlinjen, lag ungdom och lag rutin. 50 personer behövde vara friska. Varje lag behövde minst 9 damer och 9 herrar samt en dam och en herre under 17 år. Det var ett pussel för lagledarna in i det sista med att få två godkända lag på startlinjen.

Lördag morgon 7 oktober. Solen sken men det blåste ordentligt. Nu gällde det. Vilket av SMOL:s två lag skulle komma högst upp i resultatlistan? Egentligen spelar inte resultatet så stor roll. Det är en utmaning enbart att få två godkända lag på startlinjen. Sedan behöver alla löpare göra sitt jobb. Vara på plats i tid. Hinna gå på toaletten innan start. Stämpla rätt. Ta rätt karta. Kolla så man har rätt karta i handen när man springer ut på sin sträcka. Allt kan hända och allt händer.

Förberedelser i tältet. Det gäller att ta på sig rätt nummerlapp.

I år var det tufft att få rätt antal damer som kunde anta utmaningen. Ronja Löw antog utmaningen när Joel ändå skulle vara med. Thomas Öqvist kallade in sin syster. Elin Krona tänkte att visst ställer jag upp för klubbens ungdomar så de kan få ett ungdomslag på startlinjen (men jag kan ju inte orientera!). Hennes man Olle förklarade att sista sträckan är rak så du kan hänga med de andra damerna (sista sträckan fick enbart damer springa). Springa kan du ju. 6,5 km orkar du. Rak sträcka innebär att alla har samma bana. Men vad händer om jag blir själv i skogen? Lagledarna hade en plan.

Solen sken och ungdomslaget hade målat sig i klubbens färger.

Jenny Hallenek gjorde premiär på 25manna. Klart jag ställer upp i lag rutin även om jag inte identifierar mig som en rutinerad orienterare. Samma sak kände Magnus Ahlin. Jag är ingen rutinerad orienterare men visst orkar jag springa en lång bana. Båda visade kyla och lugn och gjorde fina stabila lopp precis som övriga i lag rutin.

Och allt hände. När Monica Öhlund kom in och stämplade ut fick hon inte godkänt (men jag har ju stämplat vid alla kontroller tänkte Monica). Hon fick gå till röd utgång och reda ut vad som hänt. Som tur var visade det sig att ett annat lag tagit en av våra kartor. Arrangören hade ordnat så våra löpare fick rätt kartor men något i systemet blev fel och behövde rättas till. Därför stod lag rutin som felstämplade ett tag innan det hade rättats till.  

Båda lagen sprang snabbare än beräknat. Löparna orienterade bättre än vad lagledarna hade tänkt. Löparna i ungdomslaget gjorde minimalt med misstag. Hanna gjorde årets lopp och resterande ville inte vara sämre. När Philip von Rosen skulle ut på sträcka 24 fanns det en minimal chans att de skulle klara omstarten.

Elin och Linda innan start. Slalombacken i bakgrunden behövde alla löpare ta sig upp för på väg till startpunkten.

Omstarten? Vad innebär det för mig om jag inte får gå ut i omstarten tänkte Elin som skulle ut på sträcka 25. Jag har blivit lovad att få sällskap, att jag får springa ut i omstarten tillsammans med Linda Sterner. Jag kan ju inte orientera. Jag och Linda ska ju springa tillsammans.

Lagledarna berättade att bäst vore om Philip kom in precis innan växlingen stänger för sträcka 25. Då kan du inte tappa så många placeringar. Inget lag i omstarten kan springa om dig så länge du stämplar rätt och kommer in som godkänd.

En nöjd men trött Philip efter att han växlat över till Elin.

Philip kom in med 1 minut och 20 sekunder till godo. Lagledarna fick ändra planen. Elin joggade till startpunkten och bestämde att där väntar jag in Linda som skulle få springa ut i omstarten tillsammans med nästan 200 andra damer. Det blev en väntan på drygt 10 minuter innan omstartens löpare passerade. Publiken vid startpunkten undrade varför Elin stannade. Men jag väntar ju på Linda. Jag kan inte orientera men jag har lovat ungdomarna i klubben att springa så de får ett lag.

Linda kommer ropa på mig när hon kommer. Publiken var med på noterna. Vi fick värsta hejarklacken. När Linda kom springande och ropade Elin kom publiken igång. Linda, Linda, Linda, Elin, Elin, Elin ropade de. Så härligt med en egen hejarklack i skogen.

Sedan blev det tyst. Vi rättade in oss i ledet. Elin i sitt nya färgglada pannband tog rygg på Linda. Kontroll 1. Kontroll 2. Några löpare kom in från fel håll och svor. De var inte så glada. Fullt fokus i ledet. Det vara bara att hänga med även om tempot var aningen för högt. Elin höll sin plats i ledet fast hon inte är så van vid att springa i skogen. Elin tittade var Linda satte ner fötterna. Hon brydde sig inte om kartan och Olles kompassgenomgång kvällen innan hade hon ingen som helst nytta av. Det gällde att hänga med och stämpla och att kontrollera så stämplingen tog ordentligt.

Efter ett tag började det kännas i benen. Vi sprang utför en höjd och ett led med herrar behövde korsa vårt led. Troligen omstarten för sträcka 24. Det blev varannan. Allt flöt på tyst och fint. Ingen krock.

En väldigt trött Linda och en väldigt nöjd Elin som visar upp sitt kvitto - godkänt. Det innebär att lag ungdom kom före lag rutin. Stort grattis till båda lagen för fina insatser i skogen.

Ibland kom någon in från fel håll. Det märktes att krafterna började tryta. Så även för Linda och Elin. Nu gäller det att fortsätta vara fokuserad på orienteringen tänkte Linda. Damerna runt om börjar bli trötta. Då kan det missas. Tredje sista. Ledet drog aningen åt vänster tyckte Linda. Linda tog sin egen väg. Elin följde Linda och båda tog några platser. Det kändes skönt. Näst sista kontrollen. Linda kom ut till konstsnöspåret. Ledet sprang åt höger. Men där är ju inte kontrollen tänkte Linda och sprang åt vänster. Elin följde efter. Där satt den. Så skönt. Onödigt att springa fel. Det orkar jag inte.

Sista kontrollen. Stämpla. Linda vänder sig om och ser Elins färgglada pannband. Det är några meter men Elin är med. Linda springer före. Johan vrålar i kurvan. Lika bra att ge allt tänker Linda. Båda spurtar och speakern berättar att nu har Strängnäs-Malmby båda sina lag på väg in i mål. Så härligt och så roligt. Det var länge sedan jag var så trött. Väl i mål tas vi emot av våra klubbkamrater. När vi båda fått godkänt vid utstämplingen känner vi oss väldigt nöjda.

Tack Anna och Håkan för att ni tog den tuffa sträckan och transporterade all förtäring till klubbtältet.

Grattis lag ungdom. Kul att ni slog lag rutin. Ett extra tack till våra lagledare och till Anna och Håkan för service med soppa, korv, hembakt bröd och supergod äpplekaka. Gemenskapen vid tälten är 25manna. Det är det som är så mysigt. Det ska snackas och peppas. Nästa år kör vi igen. Kan lag rutin komma före lag ungdom? Det får vi se då.

Länk till resultat: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=41053&organisationId=252