Budkavle-DM söndag 24 september

  • 25 sep 2023

Eller Stafett-DM heter det numera, slår det mig. Samling i Ackelbo, en mil från Katrineholm. SMOL hade gemensam avresa tidigt på söndagsmorgonen. 40 SMOL:are i 12 olika lag, dessutom 4 stycken på öppen bana. Länge sedan vi såg så många på ett DM.

Och guld blev det – för H 13-16 med Oscar Lenell på första, Ossian Haglund och Gösta Wallin på andra och så Linus Hallenek på den tredje och sista sträckan. Linus tillbaka från envis, långdragen förkylning spurtade bra och bärgade guldmedaljen.

Det hade sånär blivit både guld och silver i den klassen. Laget med Sixten Wallin, Jeremiah Hammar Bengtsson, Elis Duus-Otterström och Jonathan Ihrsén kom trea, knappt slagna av Nyköpings OK. Fint med två lag på pallen.

Fyra silverplatser fick klubben den här fina, soliga septembersöndagen.

D 12 med Isabella Lenell, Judit Glaumann och Ebba Sjöstedt gjorde det riktigt bra alla tre och hade många lag efter sig i prislistan.

I D 13-16 där Hannalina Haraldsson, Ester Falk, Emilia Lenell och Hanna Lundström kämpade bra i den bitvis riktigt tunga terrängen.

I D 150 sprang Linda Sterner, Susanne Maarup och Anna Folkegård bra alla tre och fick silverplatsen liksom

H 120 där Thomas Hjort sprang första, Anders Westbom andra och med Daniel Alneberg på sista, knep de silverplatsen med god marginal.

Thomas som vi hälsar välkommen tillbaka i SMOL efter några års uppehåll. Han tappade en lins på startåkern och var lite handikappad av det under banan. Daniel ropade när han stod och såg på starten ”Thomas tappar någonting, han stannar upp”. Och så var det en lins!

Noah, Johan, Josef och Jakob framför sista kontrollen som var en grävmaskin. Den kontrollpunkten var ny för de flesta.

H 12 kom precis utanför pallen på en fjärde plats. Där sprang Noah Alneberg första och var bra med in till växeln. Josef Falk och Johan Gottsén tog vid och det var tävlingspremiär för bägge på en större tävling. De missade en kontroll, kom utanför kartan, fick hjälp av en äldre tävlande med större karta som visade dem hur de måste springa för att komma in på sin karta igen! Och de fullföljde och kunde skicka ut rutinerade Jakob Sterner på tredjesträckan. Så bra gjort av debutanterna och efter ett nästintill perfekt lopp av Jakob, han vann sin sträcka, slutade de på fjärde plats.

Ett inskolningslag hade SMOL också. Där fick alla lag benämningen fullföljt och inte minst vårt lag. Lydia Falk och Anna Gottsén skuggades av sina mammor, på tredje sträckan sprang Aron Falk för första gången själv utan skugga. Jättebra gjort av alla tre.

Så hade SMOL också fyra lag i öppen stafett. En stark kamp inom SMOL vilket lag som skulle vara först i mål. Lag 4:as slutman Johan Wallin hann upp lag 1:s Lovisa Hallenek mitt på banan, men i mål var Lovisa nästan två minuter före Johan. I laget ingick också Johan Forsner Glaumann och Sören Maarup.

I lag 4 sprang Ingegerd Lusensky och Magnus Sterner, förutom vår gotlänning.

I de två andra lagen sprang Jesper Haglund, Pia Hammar och Johanna Haraldsson och Maria Sjöstedt, Jenny Hallenek och Philip von Rosen.

Maria lärde sig en viktig detalj på sin bana. Vid en kontroll hade arrangören inte gjort en hel ring på kartan vid kontrollen, då strecken in och ut från kontrollen tog bort en stor del. Det syntes helt enkelt otydligt var kontroll 7 var. Maria sprang mot siffran 7 och letade där länge innan hon förstod hur det hängde ihop.

Utan den fadäsen hade skribenten Ingegerd blivit sist in av SMOL-lagen på första sträckan!

Vilken härlig söndag för klubben. Nästa år spränger vi 50-personersvallen på stafett-DM.

Ossian spurtar i mål. Nu tar vi nya tag på 25-manna som blir nästa stafett för oss i SMOL.

Tack Ingegerd Lusensky för reportaget.