USM 8-10 september 2023 i Karlskrona

  • 12 sep 2023

Klockan 06.00 samlades en tapper skara ungdomar från SMOL vid Spelinspektionen för att delta i USM i Blekinge. Höstens förkylningar hade drabbat hälften av ungdomarna som skulle åka med. Jonathan stannade hemma men Linus och Hanna var på bättringsvägen och hoppades kunna springa något av loppen under helgen. 

Efter lite initialt surr i minibussen lugnade det ned sig och ungdomarna vilade eller somnade. Gamleby verkade som ett bra alternativ att pausa på i Google maps men macken visade sig bara var en verkstad. I stället åkte vi till en liten galleria. Där blev Johan stoppad för ICAs inköpskontroll och toaletten kostade pengar. Det tog längre tid än beräknat så vi blev sena i schemat och konstaterade att här stannar vi inte igen. På Ikea i Kalmar fick vi en efterlängtad lunch och träffade de två andra sällskapen från OK Tor/Ärla IF och Nyköpings OK/OK Hällen/Trosabygdens OK. 

Chauffören Johan gnällde på kartläsaren Fredrik om vägvalet sista biten mot Karlskrona, men det var nog snabbaste vägen i alla fall insåg vi senare (ordföranden brukar ha rätt :) ).

Karlskrona bjöd på strålande sol och blå himmel och ungdomarna tog en promenad i solen för att mjuka upp de stela musklerna från allt stillasittande innan karantänen stängde. Karantän var något nytt för flera av ungdomarna. Inga mobiltelefoner fick vara uppkopplade (kanske påfrestande för några). Väntan blev lång för vissa med sen start men även en mental förberedelse inför loppet. Knappt 500 ungdomar hade anmält sig till att delta i USM under helgen.

Förkylningarna stoppade Linus och Hanna från att vara med i sprinten men de stod och hejade på kompisarna vid spurten. Övriga tyckte att det var riktigt rolig sprint och SMOL fick följande placeringar; Oscar 70, Hannalina 51 och Sixten 47. 

Oscar på väg mot sista kontrollen i sprinten.

På kvällen samlades alla för inmarsch landskapsvis. Till trumspel av Trumbolaget från Karlskrona inleddes en stämningsfull prisutdelning. Denna kväll fick Sörmland inga topp tio placeringar men kände sig peppade inför morgondagen. Efter kvällsfikat var många trötta efter den långa dagen och vi somnade ovaggade i de två klassrum vi blev tilldelade.

Mer eller mindre utsövda i vårt enkla logement gick vi efterhand upp och åt frukost. Efter en lugn morgon begav vi oss av till arenan. En varm dag väntade oss i Blekingeskogarna och temperaturen letade sig upp mot 24C. Det var utmanande terräng där det var extra viktigt att behålla kartkontakt och inte tappa bort sig. Löparna fick höra att det var svårt att läsa in sig på kartan igen om man tappat bort sig.

Johan har genomgång inför långdistansen.

De tre SMOL-ungdomarna kämpade i värmen och kom in på platserna 85 för Oscar, 88 för Sixten och 24 för Hannalina. Hannalina kände sig mycket nöjd med loppet (och det tycker vi att hon ska vara). Hon gjorde få misstag vilket det resulterade i den finfina placeringen. För Sörmland knep Nike Ronaldo en tredjeplats och Elvira Lindsten en sjätteplats.

Hannalina på upploppet i långdistansen.

Nike och Elvira efter prisutdelningen.

Efter dusch och lunch följde en avslappnad eftermiddag med bad för några, kortspel för andra, inköp av belöningar (läs godis) för de flesta och mycket eftersnack. Det är alltid en liten anspänning att få veta vilket stafettlag man får springa men vid samlingen före middagen stillades nyfikenheten. Det blev fyra lag för Sörmland med en inlånad H16-löpare från Gotland. Två yngre killar från Nyköpings OK och Astrid från OK Tor fick springa H15-sträckor. Linus kände sig fortfarande inte bra i halsen och hade näsan helt tappat rösten. Hanna kände sig så bra att hon satsade på att vara med. 

Klasserna fördelade i följande ordning: H16, D15, H15, D16

  • Lag 1: Oscar (SMOL), Elvira (NOK), Hilding (Ärla IF), Nike (OK Tor)
  • Lag 2: Ivar (TbOK), Tuva (OK Hällen), Viktor (NOK), Thea (OK Hällen)
  • Lag 3: Sixten (SMOL), Katja (SNO), Tage (NOK), Evelina (NOK)
  • Lag 4: Olof (Gotland), Hannalina (SMOL), Astrid (OK Tor), Hanna (SMOL)

När middagen var uppäten startades återigen prisutdelningen med Trumbolaget. När Nike och Elvira blev uppropade i sina respektive klasser fick de mycket och högljudda jubel från Sörmlandstruppen. Nikes pallplatsen firades sedan med tårta och hurrarop.

Tårtkalas i Jämjö Kunskapscenter.

De som orkade kvällsfika efter tårtan laddade med lite extra kolhydrater innan vi lade oss kl 22.00 för att sova. 

Lite lagom sömndruckna fick sträcka 1 och 2 gå upp och äta frukost kl. 6.15 medan övriga kunde vila sig en timme till. Första truppen gav sig av i den svala fuktiga morgonluften. Väderprognosen visade temperaturer på 26C senare under dagen så vi uppskattade den svala morgon ändå. Det var återigen bitvis svårorienterad terräng där det var svårt att hitta igen sig på kartan om tappat bort sig.

Bild från stafetten där Sixten redan sprungit, Hanna väntar på att få springa och Linus som fick vila. Johan höll koll på löparnas tider och växlingar. På bilden även Ivar (TbOK) och Åsa ledare i Ärla IF.

Starten gick 09.00 där Oscar Lennell och Sixten Wallin fanns med på sträcka 1. Det blev spridning av lagen, men efter 2:a sträckan som Hannalina sprang i ett av lagen, låg alla fyra lagen väldigt jämt, bara drygt 10 min mellan första och fjärde laget sedan spreds det ut mer igen. Hanna startade i omstarten kl. 12.00 med tjugotalet andra löpare. Lagen fick följande placeringar; Sörmland 2 plats 38, Sörmland 1 plats 47, Sörmland 3 plats 48 och Gotland/Sörmland 4 plats 69.

Det var god stämning i bussen på vägen hem med musik och diskussioner.

Glada ungdomar i bussen. Linus i passagerarsätet fram.

Efter middagen i Norrköping livade Johan upp med lite ”nya” musikval som ungdomarna inte hört tidigare till exempel ”Den onde den gode den fule” från den gamla westernfilmen. Energinivån sjönk dock ju närmare Strängnäs vi kom och när vi strax efter åtta åter befann oss på Spelinspektionens parkering var vi alla redo för en lång natts sömn i en riktig säng och utan snarkande kamrater :) .

Resultat:

Tack Fredrik Lundström för att du delar med dig av helgens bravader.