Resan till Skara Sommarland

  • 11 jun 2023

image: Resan till Skara Sommarland

I år lockade Sommarfest i Strängnäs samtidigt som det var Kinnekullesprint och Skara Sommarlandssprint med efterföljande besök på Skara Sommarland. Inte lätt att välja bland två roliga saker. Det blev trots hård konkurrens med Sommarfesten ett stort gäng ungdomar som åkte till Västergötland tillsammans med ett antal föräldrar.

De flesta åkte ner lördag morgon den 3 juni men Alnebergs som hade egen husvagn valde att åka ner redan på fredagseftermiddagen. På arenan för Kinnekullesprinten som något missvisande inte ägde rum på just Kinnekulle droppade SMOL:arna in efter hand och valde en lagom skuggig plats med lite sol. Årets arena var kurorten Lundsbrunn. Från parkeringen var det en fin utsikt mot Kinnekulle mot en klarblå himmel så namnet Kinnekullesprinten kändes ändå rätt. Soligt och varmt och vackert. Bokskog och syrener omringade arenan. Perfekt väder och arena för oss föräldrar som valde att enbart vara supporters. Perfekt tyckte också de föräldrar som valde att springa.

Utmanande banor men ganska kluriga vägvalssträckor och som vanligt i sprint är det inte helt enkelt att stämpla rätt när det går snabbt och är många kontroller. Några var extra nöjda och några valde att lägga loppet bakom sig. Kajsa vann en hammare. Bra att ha en egen när det är dags att flytta hemifrån.

Efter sprinten åkte några och handlade frukost och några handlade för middagen. Alla fick vi dock åka de mysiga slingriga vägarna över det vackra böljande jordbrukslandskapet bort mot Billingen och Gandviks stuga som ligger inbäddad i lummig grönska vid Flämsjön. Så vackert och mysigt. Vi passerade hjortar i hägn, raps och syrener som blommade, traktorer som skördade hö och kossor som betade i sina hagar. Som taget ur en reklamfilm för tyskar som ska lockas att semestra i Sverige.

Väl framme vid stugan badade barn och ungdomar i Flämsjön. Kallt men klart badbart. En båt finns också att låna så de tog på sig flytvästar och turades om att ro runt i sjön. Sedan blev det olika lekar innan middagen som traditionsenligt blev tacos. Gott och bra för då kan alla ta det de vill och göra sin egen blandning på tallriken. Efter maten blev det mer lek och några vändor med båten.

Några vuxna, Linda och Jenny, valde också att bada. Kallt men skönt och ett härligt badskrik hördes över nejden.

Magnus sov i tält och vi andra bäddade inne i stugan. Några fick riktiga sängar, några sov i soffor och några på luftmadrasser.

Söndag morgon och dags för Sommarlandssprinten. Tidig start som vanligt. Vi behöver ju hinna springa klart inne på Sommarlandet innan övriga besökare anländer bland alla dessa orienterare.

Jenny kokade gröt och vi andra assisterade så frukosten stod klar strax innan 7. Frukostätande, göra mackor till matsäck, packa en väska för Sommarlandet och övrigt pick och pack så inget glömdes. Städa. Stuva in oss i bilarna för avfärd till Skara Sommarland. Solen sken och parken visade upp sig från sin bästa sida.

26 startande från SMOL i olika klasser. Några sprang de kluriga Extravaganza klasserna med gemensam start och extra utmaningar i form av klurigheter gällande karta, kontroller och riktning. Där vet man aldrig riktigt vad som väntar mer än att det blir något utöver det extra. I år var gula, gröna och bruna ytor borttagna och från 16 år och uppåt var delar av kartan vriden 90 grader och några delar hade bytt plats.

Några lyckades extra bra inne bland alla attraktioner och vattenhinder. Oscar vann H16 före Sixten och Kajsa kom 4:a i Extravaganza D18.

Efter loppet blev det en härlig dag inne på Sommarlandet med vattenlek och åk i attraktionerna. Det blev sent innan de flesta anlände hem till Strängnäs.

Sedan var det bara att ladda för 500-årsfirandet med hemmavasan.

Kul resa som kan rekommenderas för både yngre och äldre.

Resultat:

Text och foto. Linda Sterner