Träningshelg i Strängnäs 20-21 maj

  • 22 maj 2023

I 22-gradig värme och strålande sol rullar Eskilstunaborna in på Tosterön och in i familjen Haraldssons carport. Utanför står ett gäng glada ungdomar som är laddade inför eftermiddagens och lägrets första pass.

Vi (jag Linda och min dotter Nike) har fått äran att gästspela på några av träningarna under helgens träningläger för ungdomar 14-18 år. Nike och Astrid ska tillsammans med löpare från SMOL springa Bagheera-stafetten under invigningen av O-ringen varför Torarna bjudits in. Efter lite genomgång och uppvärmning bär det av på första passet. 12 deltagare på första passet med gemensam start och 4,2 km bana med utslagsgivande gaffling. Kontrollerna var denna eftermiddag av modell mindre vilket skulle visa sig lurigt redan vid kontroll 1 då denna dessutom ramlat ner från sin upphängning och var svår att upptäcka vilket skapade viss förvirring hos samtliga. Men med glada miner och pigga ben sprintade alla på riktigt bra hela banan. Som flera andra kunde jag konstatera att värmen tar på en mer än man tror, åtminstone så här tidigt på säsongen.
När alla var i mål väntade lite välbehövd fika innan det var dags att svalka av sig i Mälaren. Flera hade dock redan gjort badpremiär för året men för Nike var det premiärdopp - iskallt kunde hon konstatera.

Vi rullade därefter hemåt medan resten av gänget laddade för kvällens nattpass som skulle starta Kl.22.22. Gafflade banor antingen 6,6 km eller 3,8 km. Efter lite strul vid starten med någon lampa som inte ville fungera så kom 11 ut på långa banan och två på den lite kortare. Yngst var födelsebarnet Noah Alneberg som tillsammans med Gösta tog sig an långa banan. Nattbanan uppskattades av de flesta fast att man kunde ha tur eller otur med gafflingarna. Vätskestation erbjöds även för dem som så ville. Gamla rävar blev jagade av pigga ungdomar. Alla kom runt rättstämplade. Flickorna hade även nattbad när de var klara.

Söndag morgon var vi på plats igen för lägrets sista pass - one man relay - vid Stavlund. 5,2 km, alla hade samma kontroller men ingen hade samma bana. Denna morgon anslöt även några fler SMOL-are och utmanade de något trötta ungdomarna. Totalt startade 17 på detta pass Under kvällen och natten hade de avverkat nattpasset och varit uppe och sett delar av 10-Mila sändningen.
Starten gick och efter den gemensamma första kontrollen splittrades vi upp. Under banans 18 kontroller såg man endast ett fåtal löpare - välgafflat med andra ord! Fina tydliga branter varvades med luriga mossar och punkthöjder. Mestadels god framkomlighet bäddade för snabba tider hos de piggaste.
Trötta och nöjda pustade vi ut efter målgång och konstaterade att Strängnäs både levererar trevliga orienterare och fin terräng. Tack för att vi fick gästspela, på återseende!

Banorna finns på Livelox och det var nästan lika bra som att vara på Tiomila på riktigt.

Länk till Livelox: https://www.livelox.com/?tab=allEvents&timePeriod=pastYear&country=SWE&q=str%C3%A4ngn%C3%A4s&sorting=timeSkrivet av Linda Rinaldo och Johan Wallin