Sörmlands Idrottsgala

  • 27 okt 2016

image: Sörmlands Idrottsgala

SMOL:s Daniel Alneberg var en av tre nominerade till Årets Ledargärning på SörmlandsGalan.

Att Daniel Alneberg är en uppskattad ledare i SMOL blev tydligt när ungdomarna ville gå på Sörmlands Idrottsgala för att heja fram honom. Daniel fick sällskap till galan av de träningsflitiga adepterna Erik, Hampus, Hillevie, Patrik och Sara L. Tränarkollegorna Ingegerd, Kerstin och Sussie följde också med.

Galan leddes av André Pops och Åsa Linares Norlin för femte året i rad.

Kvällens underhållning stod stå up komikern Al Pitcher för samt sångerskorna Elina Hultman och Sara Holmström. Fotbollstrixarna Björn Kjellbris och Marcus Holmberg samt Sara Nässel, Elin Söderlund och Wilma Roth som vann VM guld i Hopprep visade upp sina färdigheter på galan till publikens stora jubel.

Nomineringen löd:

Daniel Alneberg sitter i styrelsen för Strängnäs-Malmby OL sedan två år tillbaka och är ansvarig för träning i hela klubben. Redan innan styrelsearbetet engagerade sig Daniel för klubbens utveckling och skapade en gemensam satsning mot Tiomila, en av orienteringsidrottens stora tävlingar (10 sträckor för män, 5 sträckor för kvinnor och 4 för ungdomar) varje vår. Han skapade ett träningsprogram med gemensamma träningar för alla grupperna och vid fyra tillfällen/år gästföreläsare i aktuella ämnen (kondition, kost, mental träning, tekniktips inför tävling). Synnerligen lyckat och det är inne på tredje året nu.

Inför säsongen 2015 blev Daniel ansvarig för all träning och han har i grunden gjort om våra träningsgrupper, som numera följer Svenska Orienteringsförbundets utvecklingstrappor. Han genomgick också hösten 2015 SOFT:s nationella ungdomstränarutbildning. Han organiserar och får andra vuxna i klubben att engagera sig och lägga träningsbanor utifrån hans genomarbetade strategi. Varje torsdagsträning har ett tema som går igen från nybörjare till vuxen som tränar. Han lägger också många banor själv.

Han tog initiativ till en mycket lyckad sommarorienteringsskola, SOL-skola på sommarlovet, där 20 barn deltog 2016, det första året. Hans egna sommarprojekt 2016 har varit att länka samman alla orienteringskartor som SMOL ritat i en kartdatabas, ovärderligt för kommande banläggare och en ståtlig pappersprodukt på en av klubbstugans väggar!

Motionsorientering för vuxna nybörjare hinner Daniel också med. Där är han en uppskattad  banläggare vid några tillfällen under  2016.

Det som gör att ungdomarna är så extra förtjusta i Daniel, är att han plockat upp allt av den senaste teknikutvecklingen inom sporten. Ungdomarna har med sig mobiltelefoner ute i skogen (ja inte bara ungdomar - men de är mest "på".) och spelar in sina rutter i skogen. Klubben har köpt hem Livelox som är ett dataprogram där man kör in sina rutter i datorn och kan se t ex på en storbildsskärm hur man sprungit. Oerhört pedagogiskt. Daniel springer också efter ungdomarna i skogen med en kamera på huvudet och spelar in hur de beter sig ute på banan. Otroligt värdefullt för deras utveckling.

Och det ger resultat - två distriktsmästare i ungdomsklasserna denna höst och just i dagarna har SMOL fått tredje pris i Södermanlands OF:s "Raketen" - priser till de klubbar som har ökat sitt deltagarantal på tävlingar mest jämfört med förra året.

Daniel bidrar starkt där, han är en värdig ledargärningsvinnare och så viktig för Strängnäs-Malmby OL.

Årets vinnare av Sörmlandsidrottens idrottspriser à 5 000 kronor:

Årets Idrottsprestation – Södertälje Kings, Södertälje Basketbollklubb

Årets Ledargärning – Mats Waltin, Södertälje Sportklubb

Årets Värdefulla förening – Vingåkers Idrottsförening

Årets Stora Små bragder – Tunafors Skidklubb (för deras fantastiska jobb med konstsnön i Vilsta i vintras)

Läs mer om SörmlandsGalan här: sormlandsidrotten.se


Jonas Leandersson, Daniel Alneberg, Patrik Eriksson, Hampus Nyholm, Erik Jonsson, Kerstin Alneberg, Ingegerd Lusensky, Sara Lagerman och Hillevie Svärd. Foto: Susanne Söderholm