80-årskalas

  • 15 apr 2016

image: 80-årskalas

Strängnäs-Malmby Orienteringslöpare firade sin 80-årsdag med nostalgiträning och tårta med 80-talet gäster.

Nostalgiträning

Kvällen inleddes med en nostalgiträning på en backstreckskarta ritad 1922. För ungdomarna erhölls även en karta från 70-talet. Barnen fick en modern karta.

Nostalgiträning
Gemensam start för samtliga.

Resultat för jubileumsbanan:

Plac. Namn Måltid Tillägg 1 Tillägg 2 Sluttid
1 Daniel Alneberg 21.51 0 0 21.51
2 Hillevi Svärd 26.37 -- 0 26.37
3 Hampus Nyholm 26.48 -- 0 26.48
4 Thomas Pettersson 26.52 0 0 26.52
5 Mats Johansson 27.01 0 0 27.01
6 Kjell Ericsson 27.18 0 0 27.18
7 Patrik Eriksson 27.48 -- 0 27.48
8 Dag Sundin 30.26 0 0 30.26
9 Karin Gustavsson 33.03 0 0 33.03
10 Carina Sundbüe 33.04 0 0 33.04
11 Vincent Lindvall 36.36 -- 0 36.36
12 Erik Jonsson 36.52 -- 0 36.52
13 Åke Schylander 1.08.02 0 0 1.08.02
14 Sofie Karlsson 1.33.20 0 0 1.33.20
15 Gunilla Karlsson 1.33.44 0 0 1.33.44

Tilläggstid gavs i de fall de tävlande behövde öppna reservkartan, men alla klarade av banan utan reservkarta!

Hedersmedlem

Karin Gustafsson, som på årsmötet utsågs till hedersmedlem i SMOL, erhöll utmärkelsen.

Karin Hedersmedlem 2016

Jubileumstårta

SMOL:s ordförande Ingegerd Lusensky hälsade välkommen. 

Den inledande verksamhetsberättelsen från 1936 läste Torbjörn Pettersson upp och därefter visade Sussie Söderholm ett bildspel med bilder från 1936 och framåt.

Mannekänger visade kläderna från de olika tidsperioderna.

Mats Sundbüe
Mats Sundbüe i en gammal tävlingströja.

Tage Nyström
Tage Nyström med en Malmby-tårtbit.

Avslutningsvis läste Hans Mårtensson sitt tack till SMOL.

Hans Mårtenssons tal

Kära SMOL

Det är en aktningsvärd ålder Du har uppnått. Ingen kunde väl ana när Du föddes i den där skräddarverkstaden 1936 vad Du skulle få vara med om. Det är nog inte många 80-åringar som gjort så mycket gott som Du har gjort. Dina första år har jag bara hört berättas om, Du var ju 33 år gammal när jag 1969 fick lära känna Dig. Men vad jag hört började Du med att sysselsätta ett gäng som ville springa och jaga en fotboll och det fick de göra på en plan som var väldigt tuvig. Det sägs ju att ”även en liten tuva kan stjälpa ett stort lass”. Men Dig, kära SMOL, var det ingen tuva som stjälpte. Visserligen var det väl lite vingligt till att börja med men vilket barn far inte omkring på vingliga ben de första åren. Men Du ändrade inriktning och tog Dig ut till skogen där Du fann en bättre balans för Din tillvaro. Det var orientering och skidåkning Du kom att syssla med.

Hur många ungdomar har Du inte på detta sätt lärt upp att stå på egna ben. Och hur tacksam är inte jag att mina barn fått möjligheten att gå i Din skola. De ungdomar som börjar orientera  lär sig att på egen hand göra det bästa vägvalet för att ta sig  till målet. Det är en fin utbildning Du ger dem, för det är vad hela livet går ut på. Varje dag ställs vi inför uppgiften att välja rätt väg  och klara av de kontrollpunkter som dyker upp efter vägen. Här har Du, SMOL, fyllt en STOR uppgift.

Det är inte bara ungdomarna Du ger en möjlighet till en meningsfull fritid. Deras föräldrar lockar Du också ut i naturen och ger dem en värdefull kontrast till det stressiga liv som dagens samhälle lockar in oss i. När sen dessa föräldrar blir Mormor o Morfar eller Farmor och Farfar så får de fortsatt möjlighet att att hålla sig i god vigör, både mentalt och fysiskt, tack vare Dig. Det har inte minst jag själv haft glädje av.

Dessutom skapar Du förutsättningar för oss alla att genom fysiska aktiviteter se till att vår hälsa underhålls på bästa sätt. Det är inte alltid så roligt att ta på sig träningskläderna och ensam ge sig ut på en runda. Men Du, SMOL, samlar ihop ett gäng som tillsammans klarar av träningsaktiviteterna och då är det helt plötsligt mycket roligare.

Och inte spelar det någon roll om det är vinter. Då lockar Du ut oss i skidspåret där vi också får frisk luft i lungorna och kan aktivera de flesta muskler i kroppen för att vi ska må så bra som möjligt. Hur många har inte Du, SMOL, bl.a. med Vasaloppet som morot, lockat till träningsrundor i skidspåret istället för en ölrunda framför TV:n. Och därigenom hjälpt till att skapa ett friskare Strängnäs.

Det sägs att en god kamratanda kan försätta berg. Det är Du, SMOL, ett levande bevis för på många sätt. Utan den goda kamratandan hade inte Malmbystugan, Ditt hem till 2004,  funnits. Och när så all mark kring Ditt hem raserades för motorvägsbygge och industrimark visade Du kraft att resa Dig och uppföra ett nytt hem där vi ikväll kan fira Dina 80 år. Detta hade ej varit möjligt om Du inte redan från början skapat den anda som ger SMOL dess själ. Det är den andan som skapar kraften.

Ett av många exempel på den goda kamratandan vill jag peka på i idrottsliga sammanhang. 1988 stod Du överst på prispallen i den största av alla lagtävlingar, 10-mila. Skulle den tävlingens resultat basera sig på den individuella rankingpoängen hade Du varit betydligt längre ner i resultatlistan. Men med den fantastiska anda som Du burit med Dig sedan 1936 så kunde Du uppamma otroliga krafter och stå som segrare.

OK, Du hette inte SMOL då, utan Malmby IF,  men vad gör väl det, det är väl många som byter namn under sin livstid  Men det behöver ju inte ändra  dess karaktär. Och i Ditt fall var grundorsaken till namnbytet att Strängnäs Kommun ville ha den fina reklam Du  gav Din hemkommun. Det var väl inget fel.

Du har inte bara ägnat Dig åt att förnöja Din egen familj. Nej från första året bjöd Du in alla dansanta till Låstad magasin, givetvis med baktanke att tjäna pengar, men tänk så många ungdomar som fick möjlighet att komma ut och roa sig. Och när inte magasinet fungerade längre byggde Du en dansbana vid  Grundbro. Där var det nog en hel del prassel i busken. Hur många bröllop tror Du att Du är orsak till?

När det ej var lönsamt att ordna danser så fann Du på andra möjliga sätt att finansiera verksamheten. Lotterier, plantera skog, sälja korv vid Sundbyholm, plocka höns vid Sjöbacka.  Idag är det bingolotto som är en fin inkomstkälla. Och vilket fint valborgsmässofirande du under 30 års tid bjöd in Strängnäsborna till och de kom i många hundratal. Och tänk vad mycket gott kaffebröd alla damer skänkte till dessa vårkvällar. Ja, jag vet inte allt vad Du varit med om och givetvis har det varit mycket jobb med allt detta men det har skapat den gemenskap och kamratanda som präglar just Dej.

När det gäller tävlingsresultat klarar jag inte av att här berätta om alla Dina framgångar, VM, Nordiska Mästerskap för att inte tala om SM och DM-medaljer in massa. Det är många av Dina medlemmar som har plockat hem medaljer av olika valörer. Du, SMOL, har skapat fina förutsättningar för resultat i världsklass.

Därför 80-åringen, ska jag sluta nu och vill på detta sätt tacka Dig för alla år jag har fått möjligheten att  få tillhöra Din familj, att mina barn fått växa upp och fostrats i Din anda och att jag själv fått så många trivsamma stunder. Jag är övertygad om att Du är så stark att Du kommer att verka i hundratals år framöver.

Nu vill jag att Ni tillsammans med mig utbringar ett fyrfaldigt leve för SMOL, 

/Hans Mårtensson

 

Foton: Anna Stenström Jonsson och Susanne Söderholm