Allas vår Stickan har lämnat oss

  • 11 jul 2011

En vän och klubbmedlem har lämnat oss mycket hastigt. Stig ”Stickan” Malmqvist, en profil i Strängnäs-Malmby orienteringslöpare (SMOL).

Stickan skulle fylla 65 år i dec. Han var inte själv någon aktiv utövare av idrott, men ingen orienterare eller skidåkare i kommunen var obekant med eller för Stickan. För Stickan var Malmby IF klubben där han som ung började sin gärning inom idrotten. Idrottsföreningen bytte namn och heter numera Strängnäs-Malmby orienteringslöpare. Stickan var en trogen medlem oavsett vilket namn föreningen fick och var en av få hedersmedlemmar. Han var också medlem i Skogskarlarnas klubb, en klubb där man väljs in utifrån sina förtjänster.

 

Ett av Stickans stora intressen var att coacha Vasaloppsåkare efter spåret mellan Sälen och Mora. Många är vi som fått hjälp av honom både med valla och vätska, försökte man bryta vid hans station så var det inte lönt, han manade på ”fortsätt bara det är inte långt kvar” även om det var 4 mil. Sedan 1964 har Stickan inte missat ett enda Vasalopp.

Färnäs bygdegård utanför Mora var klubbens förläggningen under många år, där var Stickan  ”hustomten” och tog hand om alla åkare under Vasaloppsveckan. Han flyttade upp den veckan varje år. Han tyckte många gånger det var synd att han inte fick se en Vasaloppsstart eftersom han skulle coacha efter spåret. Under senare år ändrade han dock taktik och tog emot åkare vid målet i stället.

Stickan blev under åren en kändis i Mora som en trogen Vasaloppscoach för Malmby IF/Strängnäs-Malmby orienteringslöpare, där även andra klubbar fick ta del av hans tjänster.  Tidtagning var en annan av Stickans specialiteter. Många klubbar och idrottsevenemang har fått ta del av hans tjänster, nu senast semesterloppet i Mariefred. För klubbens ungdomar var Stickan den som såg till att det fanns varm saft efter träningarna och intresserade sig för hur det hade gått.

 

Stickans kunskap om OS, VM eller lokala idrottsevenemang var unik. Hans intresse att föra statistik var enorm. Pärmar med hans statistikuppgifter från olika tävlingar fyller många hyllmeter. I klubben var han något av en arkivarie. Jobbade mot slutet med att färdigställa klubbplaceringar från Vasaloppen sedan 60-talet. Frågade man Stickan vem i klubben som fick bästa placering ett visst år så kunde han svara på det.

I SMOL-gården var Stickan också där lite av en ”Hustomte” tillsammans med några andra utsedda i klubben deltog han i skötsel av stugan. Han har vid flertalet tillfällen varit styrelsemedlem.

 

Vi, hans klubbmedlemmar tillika vänner kommer att sakna honom oerhört mycket, han fanns alltid där, kunde alltid räcka ut en hjälpande hand om det behövdes, men kunde också ha synpunkter när han ogillade något. Tack Stickan för alla år du har jobbat i klubben och frid över ditt minne.

 

Ove Johansson

Ordförande Strängnäs-Malmby OL.