Salpa - Jukola

  • 23 jun 2011

image: Salpa - Jukola

SMOL ställde upp med ett dam- och ett herrlag. Vi var 12 personer som reste till Finland. Totalt startade 1478 herrlag och 1046 damlag. SMOL's damer placerade sig på den övre hälften, 453:a blev slutresultatet.

Venlakavlen fick ett dramatiskt slut då Anni-Maija Fincke från ledande lag Tampereen Pyrintö missade den nästsista kontrollen, och Lena Eliasson från Domnarvets GoIF lyckades att passera henne.

Skillnaden mellan de två lagen var slutligen 35 sekunder.
IFK Lidingö vann den hårda kampen om tredje plats, där Annica Gustafsson (tidigare Strängnäsbo) sprang andrasträckan.

 

Olav Lundanes löpte en fin sista sträcka för Halden SK och tog laget till en överlägsen seger i Salpa-Jukola 2011. Segermarginalen till Kalevan Rasti blev 4.04. Delta och Vaajakosken Terä var redan ikapp med KR, men fick ge sig i slutet. Delta tog tredje plats 4.15 efter segraren, Terä var 5.11 efter. Södertälje-Nykvarn blev det bästa svenska laget med en sjätte plats 6.06 efter Halden.

 

jukola damlaget

Damerna som sprang Venla: Sussie, Madde, Sofie och Linda.

 

Första sträckan sprang Sussie, som är nöjd med loppet även om det ibland blir kö i skogen bland alla tanter.

Madde, som sprang andra sträckan, tyckte att det gick ovanligt fort att springa den drygt 6 km långa banan! Bra sprunget av Madde, det var också hennes första Venlakavle. 

Sofie gjorde ett bra lopp på den tredje sträckan och det var tack vare Sofie som vi hade ett damlag, hon ville springa och fick med oss andra.

Linda sprang den fjärde och sista sträckan. Det var riktigt rolig orientering och fin terräng och en skön avslutning med solsken när vi väntade på bussen hem, kommenterade Linda.

Damlaget placerade sig 453 av totalt 1046!

 

 jukola spurt

Tre spurtande SMOL-are på upploppet: Linda (4:e sträckan i Venlakavlen), Tim (6:e sträckan trodde han) och Samuel (5:e och sista sträckan, läs mer nedan)

 

jukola starten

Magnus Sterner startade i herrlaget.

 

Magnus tyckte att det är en upplevelse att få starta, och skräcken att inte få med sig kartan...
- Jag ser fram emot att få kortare sträckor när juniorerna tar över efter oss gubbar, sa Magnus efter loppet.

 

Andra sträckan sprang Mårten som gjorde debut på Jukola. Dock missade Mårten två viktiga saker, den finska bastun efter duschen och den legendariska makkaran. Men det blir flera chanser nästa år.

 

Den långa natten på 13,6 km sprang Mange, han gjorde ett bra lopp, hela 12 minuter snabbare än OK Grip. Mange uppskattade för övrigt att få sova i en varm sovsäck.

 

Jan-Erik sprang den fjärde sträckan och tyckte att det gick bra, det här var Jan-Eriks andra Jukola.

Efter 4:e sträckan blev det så olyckligt att ett annat lag av misstag tog vår karta, så när Jan-Erik skulle växla till Carina på 5:e sträckan fanns inte sträcka 5 kvar på kartplanket. Nästa karta på kartplanket var sträcka 6, vilket blev den karta Carina fick. 

Carina, som skulle springa 8,5 fick en bana på 10,5 km och tyckte att det aldrig tog slut... Carina gick imål på 7 minuter mer än beräknad tid på 8,5 km!

Tim, som var uppsatt på sträcka 6, fick således kartan för sträcka 7 av Carina vid växlingen.

Tim sprang då 15,6 km i tron att det var 10,5 och konstaterade att det var långt...
Även Tim gjorde ett bra lopp och hade på den långa banan 2.25.

 

jukola efter målgång

Linda, Sofie, Mats och Carina gratulerar Tim till ett riktigt bra lopp.

 

Mats, var vår superbra lagledare - dock på grund av skada - imponerade med att han var vaken hela Venlakavlen och hela natten - vi vet att Mats hellre skulle springa själv...

Samuel som var laddad för att springa den sista sträckan och ändå ville springa, fick det lite krångligt med karta till omstarten. Samuel skulle ju springa den sista sträckan, men på den femte sträckan.

 

jukola omstart

Samuel, vid omstarten.

 

Samuel gjorde ett bra lopp, men tyvärr registrerades inget av loppen för Carina, Tim eller Samuel eftersom de sprang "fel bana".

Herrlaget hade en placering, 424 efter fjärde sträckan, så huruvida herrlaget hade placerat sig bättre än damlagets 453 får vi inte veta i år.

 

jukola herrlaget

Hela "herr"laget: Magnus, Mårten, Mange, Jan-Erik, Carina, Tim och Samuel.

 

Nästa år har vi en utmaning till er som inte var med: 2 lag till Jukola!

Så vi behöver 2 lagledare också en på dagen till damerna och en på natten till herrarna.

Häng med - det är ju så roligt!

 

Jukola har en egen hemsida, där finns mycket mer att läsa om tävlingen: Klicka här