I årets ungdomens 10-mila hade SMOL flera lag på plats

  • 6 aug 2023

Den 4-6 augusti avgjordes ungdomens 10-mila i skogarna öster om Götene. SMOL hade två lag i HD14-stafetten och ett lag i HD20-stafetten. Vädrets makter var med oss och ungdomarna gjorde fina prestationer och hade kul tillsammans.

Regnet öste ner när vi närmade oss arenan men väl på plats var det uppehåll och vi kunde hämta ut lagkuvert och installera oss innan regnet kom. Lagom till invigning och starten för HD14-stafetten på fredagseftermiddagen slutade regnet och solen tittade fram. Några anlände med husvagn och husbil. Några med minibussar från Strängnäs och några med bil.

Ungdomarna var förväntansfulla. För några var det första gången de sprang stafett. Några var mer rutinerade. Vissa hade varit med på ungdomens 10-mila tidigare.

I år hade vi två egna lag med i HD14-stafetten. Starten gick och Jakob och Emilia stod nästan längst bak men var rappa i steget och låg snabbt längre fram i myllret av löpare.

104 lag på startlinjen. Det blev trångt. Emilia slog i knät men kämpade sig runt banan. Jakob växlade till Agnes Lundagårds och Emilia till Alexander. Det gick snabbt. Ester, Isabella och Agnes Ahlin behövde inte vänta länge innan det var dags för dem. På sträcka 2 och 3 fick lagen ha flera löpare. En del hade tre löpare på sträckorna. Ester sprang själv men Isabella och Agnes valde att springa tillsammans och det gick bra att samarbeta. Sista sträckan sprangs av Gösta och Noah. Alla stämplade rätt och vi hade två godkända lag i resultatlistan. Kul. Placering 38 och 80. Bra kämpat av alla.

Noah och Gösta nöjda efter sitt lopp.

Strängnäs-Malmby nämndes flera gånger av speakern när våra löpare spurtade i mål eller passerade en radiokontroll. De äldre ungdomarna och vi ledare hejade och hade det bra på den vackra arenan.

Efter middag var det dags att sova. Daniel hade sin husvagn med så där kunde Gösta, Noah och Jakob sova. Praktiskt eftersom de skulle springa sträcka 5 alla tre. Lundagårds hade husbil och Magnus Sterner sov i eget tält. Några valde bed & breakfast med de flesta sov i militärtältet. Mysigt och nära till arenan. De flesta sov bra men visst var det lite ovant att gå upp mitt i natten eller arla morgon för att springa sin sträcka.

Redan kl. 22.00 var det tyst på campingen och arenan. Alla ville få lite sömn innan det var dags att springa. Kl. 02.45 gick starten och Lovisa startade. Johan och Johanna var vakna och servade Lovisa och övriga löpare. Ett väckningsschema fanns. Det gällde att väcka rätt löpare i rätt tid och få i gång kroppen.

Nöjda och glada men något trötta löpare i HD20-laget efter målgång. Emilia saknas på bilden.

Lovisa växlade till Sixten som växlade till Hannalina. Alla tre sprang när det var mörkt och behövde lampa. Jonathan Ihrsén slapp lampa när det var dags för sträcka 4:a. Sedan var det Gösta, Jakob och Noahs tur. De växlade till Oscar som hade bra fart i skogen. Sedan kämpade Emilia sig runt med blåslaget knä. Det gick bra det med. Sedan avslutade Linus och Kajsa starkt. Emil fick gå ut i omstarten så han var inte ensam i skogen.

Emil går på Europaskolan och tränar med SMOL men representerar SOL Tranås när han tävlar. Därför sprang vi i kombinationslag med SOL Tranås men det känns som vi hade ett riktigt SMOL-lag på startlinjen.

Nästa år hoppas vi fler vill hänga på. Kul upplägg och bra speaker som uppmärksammar alla lag. Trevligt med många klubbar och ungdomar på plats. Både bredd och elit. Det viktigaste är att ha kul och det är ju kul att springa orientering och att få hänga med sina kompisar.

Alltid intressant att studera banan och kartan efter loppet. 

De som orkade kunde fortsätta helgen med att springa en medeldistans på lördag eftermiddag och en långdistans på söndagen.

En kaka smakar alltid gott och extra energi behöver även en ledare.

Tack alla ledare och chaufförer. Vi ser redan framemot nästa års U10.