Föräldrainformation om tävling

Vi rekommenderar att ni läser dokumentet Konsten att bli en orienteringsförälder Det kan med fördel läsas av alla som är nya inom orientering.

Tävling i orienteringen är ”odramatiskt” om man åker på s.k. närtävlingar. Peppa barnen att det är mer som en utflykt och få se nya områden och träffas och ha mysigt runt omkring själva ”tävlingen”. Oftast är det en perfekt familjeutflykt oavsett om alla i familjen orienterar – det finns alltid billigt hembakt fika/mackor och ofta hamburgare/korv.

På tävlingar finns det alltid möjlighet att delta i Öppna klasser, där det är tillåtet att springa tillsammans. Barnen kan springa med en ”skugga”. D.v.s. en vuxen som springer efter för att de ska känna sig trygga. När barnen är mogna för det kan de springa själva i vanlig tävlingsklass från att de är ca 10 år. Öppna banor finns på grön nivå (Inskolning och Mycket Lätt) och vit nivå Lätt. Klass beteckning H10 står för att alla killar (H= herrar) som fyller 10 år eller yngre får springa denna klass. D12 innebär att man är tjej (D= damer) och fyller 11 eller 12 år under året.

Tävlingskalender och anmälan till tävlingar sker nästan uteslutande på: http://eventor.orientering.se/ bekanta er gärna med hemsidan och gå in tillsammans med ditt barn och kolla på kartan vart tävlingen är och läs igenom PM och övrig information.

När tävlingen är avslutad och arrangören har sammanställt resultat så laddas allt upp till Eventor. Oftast finns även länkat sträcktidsanalys till Winsplits.

Det finns på de flesta tävlingar även karta med GPS-spår på Livelox.com.