Hoppa till sidans innehåll

Skolorientering


Strängnäs-Malmby har lagt orienteringsbanor för kommunens skolor under flera år nu.

Det är uppskattade och lyckade arrangemang.

För de som vill veta mer, kontakta smol på This is a mailto link

 


 

Oktoberorientering på Tingstuhöjden - 2014

Ännu en lyckad skolorientering, den här oktoberdagen med elever från Roggeskolan.

SkolOL 1 oktober Georg

Den 1 oktober hade SMOL ca 80 elever från Roggeskolan på besök,
orientering stod på schemat och Stenkrossen vid Tingstuhöjden var arenan.

Det var 15 smolare som arrangerade, med Ingegerd som tävlingsledare.

Lasse Gustavsson och Barbro Pettersson var banläggare.

Lars-Erik Flordal skötte SportIdent och tidtagning. 

Yngste hjälpredan var Gösta Wallin som gillade att fika.

SkolOL 1 oktober Gösta

 


Skolorientering på Tingstuhöjden - 2014

Skogen vid Tingstuhöjden fylldes av orienterare även på fredagen. Asken kom med sina högstadieelever och sprang i strålande solsken!

Mer än 100 elever orienterade på Tingstuhöjden fredagen den 5 september.
SMOL:s veteraner har fått rutin på att arrangera skolorientering och ställde återigen upp mangrant och fick till ett lyckat arrangemang.
- Eleverna kom väl förberedda och när alla kommit imål känner man sig lättad, säger Lars Nilsson tävlingsledare för dagen.
Lars berättar vidare att Sportident-pinnarna gick varma, så mellan varje klass fick man vänta in eleverna så att nästa klass kunde starta med samma SI-pinnar.
- Våra veteraner är rutinerade arrangörer av skolorientering numera, förklarar Lars och vid starten hjälpte de eleverna med att passa kartan så att de kom iväg på ett tryggt och bra sätt.
- Lärarna hade gjort ett bra jobb med att lära ut kartkunskap, det är ju en fördel att några av dem är orienterare och vi får känna oss väldigt nöjda med dagen, avslutar Lars.
Stort tack till alla som hjälpte till med dagens skolorientering!

2014-05-21
Skol-SMOL på Vasavallen i Strängnäs -2014
För exakt 50 år sedan segrade Arboga OK i 10-milakavlen. Målet låg på Vasavallen i Strängnäs och slutmannen Hans Ekberg tog de sista kliven nedför IP-backen och väntande lagkamrater.
Det var på den tiden 10-mila förflyttade sig geografiskt sträcka efter sträcka. Själv var jag nybliven tonåring och cyklade från Ulfhäll mycket tidig morgon för att få vara med om spurtstriden i denna anrika tävling. Idrottsläraren Ekbergs nr 48 i skonummer (eller var det 49) blev för mycket för konkurrenterna och jag minns hur jag inspirerades av denne storväxte skogskarl och hela lagets insats.
Paulinska Kartan fångar
Ett halvt sekel senare är det åter fullt av ”orienterare” vid foten av den gröna skid- och pulkabacken. 170 elever från Paulinska skolans årskurs 4 – 6 har friluftsdag och det råder full samverkan mellan skola och föreningsliv.
Paulinska I väntan på
Ingegerd Lusensky har samlat några Smolgossar i sina bästa år. Som instruktörer ska de biträda skolan i konsten att hitta rätt med hjälp av karta. Tillsammans med Paulinskas idrottslärare Malin Murakas och 8 klasslärare är utmaningen att få eleverna att känna glädje i konsten att orientera.
Och visst lyckades det. Verktygslådan bestod av solsken, rätt attityd och en väl anpassad stjärnorientering. Ja och så kartor förstås. Arkitektkopia hade utan kostnad låtit trycka kartor som alla barn sedan fick ta hem för, vem vet – kanske vidare användning?
Mångfalden var stor. En lärare berättade att barnen i hennes klass kom från 15 olika länder. Vissa så nyanlända att tolk fanns på plats. Arabiska var språket men karttecknen internationella. Och Ingegerd visade prov på flexibilitet. En klass fick motta alla instruktioner på engelska. No problems at all.
Ett pass på ca en halvtimme fick barnen både svettiga och trötta. Inte minst de som bar på olika funktionshinder. Men alla var med och nästan alla skrattade när de fullgjort sina sportident-stämplingar. För det var på riktigt. Såväl skärmar, kodsiffror och olika vägval.
Kartan i skala 1:4000 uppfattades som lättläst och instruktörernas främsta uppgift var att visa ”passa kartan momentet”. Som så ofta tidigare låg nyckeln till förståelse i att kunna se kartan som en rättvänd bild av verkligheten. När den ahaupplevelsen uppenbarade sig, ja då var det många som sprang både rätt och fort.
Barnen hälsades välkomna till kommande verksamhet inom Smol och efter 6 timmar i solgasset var dagen till ända. Som sig bör bjöd skolan på både hamburgare och dricka. Något som de fem instruktörerna också tackade ja till.
Så mätta och belåtna kändes det riktigt bra att plocka in kontrollerna. Plocka in dem för att sedan sätta ut dem.  Bertil, Åke, Frank och Ingegerd är naturligtvis involverade i morgondagens veterankavle. Då tillsammans med nya idealister.  Aldrig slutar jag att imponeras av denna livsbejakande inställning till frivilligt arbete. Grattis Smol.
/Inge Blomberg
Paulinska Gick du den vägen
Klassisk bild på vägvalsdiskussioner. 


Skol-OL på Tingstuhöjden - 2013

Onsdag den 22 maj arrangerade SMOL-veteranderna skolorientering på Tingstuhöjden för såväl Stallarholmsskolan som Paulinska skolan. Totalt deltog ca 80 elever. På bilden Denise Karlsson, Stallarholmsskolan, vid kontrollen.

På förmiddagen fick Stallarholmsskolans elever två olika banor att välja på och eleverna startade i grupper om 4. Banorna var lagda av Barbro Pettersson och Lars Gustavsson. De var av ganska enkel karaktär och mellan 2 - 3 km långa.

På eftermiddagen kom elever från Paulinska skolan, där en mycket engagerad idrottslärare hade satt ihop 3 klasser och eleverna fick springa på två banor med olika svårighetsgrad.

Både elever och idrottslärare verkade nöjda med arrangemanget, som höll 8 SMOL- veteraner sysselsatta under hela dagen. 

Muhamed Cirak, Paulinska skolan 9A
Muhamed Cirak, Paulinska skolan 9A, med kartan i hand.

Alexander G. och Oskar H., Paulinska skolan 9C
Alexander Grubenmann och Oskar Hammarstedt antar utmaningen.

Amina G. och Madeleine A., Paulinska skolan 9C
Amina Gulied och Madeleine Andreasson ser nöjda ut med dagens prestation.

Saad I. och Marcus E., Paulinska skolan 9B
Saad Issa och Marcus Eriksson, Paulinska skolan 9B, med segergest.


SMOL:s veteraner arrangerade skolorientering - 2012
Skolorientering arrangerat av SMOL:s veteraner
Måndagen den 1 oktober kom Roggeskolan med 50 elever,
Onsdagen den 3 oktober var det friskolan Askens tur med över 200 elever.
Skolorienteringen som SMOL:s veteranerna står för har erbjudit samtliga Strängnäs skolor ett helt arrangemang och modern teknik.
Askens skol-ol 2012 SMOLgården
Skolor som har tackat ja till erbjudandet är Stallarholmskolan, Roggeskolan, Asken
och Montesoriskolan, övriga skolor väljer att själva anordna orienteringar enligt gamla metoden med stiftklämmor.
2 till 3 arrangemang genomför SMOL:s veteraner varje år då klubben får både ett tillskott till kassan och en möjlighet att visa hur orientering går till med modern teknik och kunniga ledare.
Det uppskattas stort av skolornas personal.
Våra "egna" Anna och Lisa Eriksson vann överlägset sina banor.
I övrigt kunde nästan alla klara sina banor med varierande resultat.
Det fanns 4 banor av varierande svårighetsgrad, kan väl kalla dem nybörjarbanor.
Vi var 12 veteraner som jobbade med arrangemanget denna gång,
Bertil Hall, Lasse Gustavsson, Barbro Pettersson, Birgitta Eriksson, Karin Gustafsson, Sten Eriksson, Frank Nordahl, Ann-Marie Johansson, Georg och
Ing-maj Grenell, Inge Gustavsson och Ove Johansson.
Askens skol-ol Grenelle
 


Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:48 Skribent: Susanne Söderholm
Epost: This is a mailto link

smol_

 

 

 

  

 

Ramirent

 

 

 

facebook gilla

 

EventorBanner178x42_3

Postadress:
Strängnäs-Malmby OL
Eskilstunavägen 45
64534 Strängnäs

Besöksadress:
SMOLgården, Eskilstunavägen 45
64534 Strängnäs

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info