Hoppa till sidans innehåll

om utrustning


På såväl träning som tävling är det viktigt att vara rätt utrustad så att det bli ännu roligare. Kläder i första hand och teknik i andra hand kan vara en tumregel. Tänk på att hela familjen ska trivas och att det för utövaren som håller igång ofta är varmt även med rätt tunna kläder och den som inte håller samma tempo behöver desto mer på sig!

 • Träningskläder. För att skydda benen mot rivsår SKA man använda långa byxor alternativt korta byxor och långa strumpor/benskydd. Kortärmad tröja går bra. Tävlingskläder/overaller beställs genom klubben, ungdomar får låna tävlingströja. Klubben brukar beställa prisvärda funktionsplagg gemensamt ett par gånger per år. Kläder kan även köpas på ”vanlig sportaffär” altenativt av Letro Sport http://www.letro.se/ som ofta finns med försäljning vid tävlingar.
  SMOLs Klädkoordinatorer: Dag Sundin/Lotta Stenström
 • Orienteringsskor är lämpligt att använda vid träning och tävling från klass H/D 12 o uppåt. Dessa finns med olika typer av dobbar just för att underlätta löpning på halkiga berghällar eller nu när vintern kommer med snö och is. Prata gärna med någon ledare innan köp. Joggingskor går också bra i början. Skor kan ofta köpas till nedsatt pris vid tävlingar.
 • Kompass är alltid bra att ha en egen, rådgör gärna med tränarna vilken typ som är lämplig.
  Se http://www.orientering.se/kompassen/ för mer info. SMOL har kompasser att låna ut till en början men man har alltid nytta av en egen som man kan ha med sig vid t.ex. skogspromenad/svampplockning. Finns i alla prislägen och behöver inte kosta massor för att fungera väl.
 • Stämplingspinne (SportIdentbricka) är en annan sak som man gärna har sin egen, till en början går det bra att låna en från klubben. Ibland använder vi ”pinnar” även på träning då finns ett antal för utlåning. Enklast är att handla pinnen direkt från: http://sportident.se/intro.aspx 
 • Definitionshållare är en ”plastficka” som man sätter på armen för att ha banans kontrolldefinition tillhands när man springer. Gör att man undviker att vika upp kartan under tävlingen. Kostar ca.50 kr och finns bl.a. att köpa på tävlingar av Letro Sport. 
 • Pannlampa är också en bra sak att ha nu när mörkret lägger sig, klubben köpte in 10st förra året hos http://www.cykelcenter.com och de lånar vi gärna ut, först till kvarn gäller. Vill man ha en egen så har klubben lite rabatt hos Uffe på Cykelcenter (400:-/st uppge SMOL). Pannlampor finns mycket billigare på Jula eller ClasOhlsson och vill man lägga ut flera tusentals kronor så går det också. Vi rekommenderar den för 400:-!
  En bra lampa är också Silvas Trail Runner II, den finns att beställa hos SM Sport för 550 kr: SM Sport lampa 
 • Sportklocka/GPS efterhand föds intresset för att ha egen koll på tid, puls och prestation. En sportklocka kan användas för att dels ta sin tid och för de lite äldre även ha koll på puls och kalorier. GPS finns inbyggda eller kopplade till klockan och ”spelar in” rutten när man springer. De flesta klockor kan sedan exportera ut filen som skapas och så kan den användas i olika program för att se hur man sprang ibland kombinerat med ansträngningen färgkodad. Ett stort urval av klockor med eller utan GPS finns på: http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=879
Uppdaterad: 14 JUN 2016 19:32 Skribent: Susanne Söderholm
Epost: This is a mailto link

smol_

 Sparbanken

 

 

 

  

 

Ramirent

 

 

 

 

 

facebook gilla

 

EventorBanner178x42_3

Postadress:
Strängnäs-Malmby OL
Box 2014
64502 Strängnäs

Besöksadress:
SMOLgården, Eskilstunavägen 45
64534 Strängnäs

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info